četvrtak , 1 decembra 2022

Mladen Hren – “Ustav” je moje veliko i izvanredno iskustvo

Ovogodišnje Filmske susrete u Nišu obeležiće, do sada, najveće prisustvo glumaca, a pored glumaca iz Beograda, carski grad i zidine njegove tvrđave će ove godine biti domaćin i velikom broju glumaca iz regiona.

Jedan od njih, iako najmlađi na ovogodišnjem Festivalu glumačkih ostvarenja, u Niš dolazi iz Zagreba, a svojom ulogom u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ već je prve festivalske večeri oduševio publiku najveće pozornice pod vedrim nebom istočno od Pule, a zapadno od Istanbula. Njegovo ime je Mladen Hren, i ekskluzivno za Magazin Sana Life otkriva detalje sa snimanja filma, te ponešto o sebi i svojoj karijeri.

Prvi put ste u Nišu, najpre nam recite kakvi su utisci sa otvaranja Festivala i kakav je osećaj biti na Festivalu glumačkih ostvarenja?

“Nakon prve festivalske večeri slegle su se impresije, i mogu reći da je osečaj izvanredan, nakon izlaska na scenu sve je delovalo impresivno. Jako je lepo videti sve te ljude, velika je čast imati mogućnost da učestvujete u otvaranju Festivala, i pokupiti svu pozitivnu energiju. Sve zaista divno.

Pre Festivala u Nišu, „Ustav“ je prikazan na 64. Pulskom filmskom festivalu, kakvi su utisci sa tog festivala i možete li da uporedite tamošnji sa Festivalom glumačkih ostvarenja u Nišu?

“Tačno, Pulski festival je završen 22. jula, i jako me je obradovala činjenica da će film u kome tumačim lik gimnazijalca Ivana Stazića, biti prikazan i na 52. Filmskim susretima. Festivali u Puli i Nišu imaju sličnosti, ali svaki od njih ima posebnu energiju i posebnu draž. Zajedničko im je to što su i jedan i drugi sa dugom tradicijom, te sa organizacijom na visokom nivou, sa puno pozitivne energije, sa puno izuzetnih imena i sveta filma, i velika je čast biti deo istih.

Šta nam možete reći o liku koji tumačite u „Ustavu“?

“Lik Ivana Stazića je, kao i lik profesora Kralja (Nebojša Glogovac), prdstavljen pomalo kontrovezno. Na prvi pogled on čini sve za svog prijatelja, čiji identitet film ne otkriva, a zapravo se iza te priče, krije njegova sopstvena priča. Na početku filma njegov lik je dat kroz klasično buntovno tinejdžersko ophođenje. Kasnije tokom filma, pokušavajući da popravi jedinicu iz istorije, on u profesoru pronalazi uzor, te se dockan sa njim i zbližava. Ivan prikriveno želi da prihvati sebe na način na koji je to uradio profesor Kralj, i kroz razgovor sa profesorom pokušava da dođe do odgovora.

Iako ste bili najmlađi član ekipe, Vaša uloga je zahtevala dosta angažmana, kakvi su utisci sa snimanja i je li bilo teško pripremiti se za ulogu?

Iskusnije kolege su bile jako strpljive, dosta toga sam naučio analizirajući njihov rad, i iznad svega se trudio da održim koram sa njima. Svi su bili jako otvoreni , i gotovo da se nije osećao jaz između naših iskustava. Film smo snimali od septembra do novembra, i taj period ću pamtiti čitavog života, jer je upitanju moja prva uloga na velikom platnu. Neverovatno i neponovljivo iskustvo je iza mene.

Ko je od glumaca, sa kojima ste radili na filmu, na Vas ostavio najjači utisak, i od koga ste naučili najviše?

“Najviše vremena na setu sam proveo sa Nebojšom Glogovcem, i zbog toga mi je jako drago. On je velikan srpskog glumišta, i mogu reći da sam od njega naučio dosta toga, kako od njega, tako i od samog reditelja Rajka Grlića. Snimanje ovog filma mi je dosta pomoglo u pripremi za upis na Akademiju dramskih umetnosti na Sveučilištu u Zagrebu.  Nakon odlaska iz Niša me očekuje završnica priprema, i nadam se da ću septembra uspeti da upišem istu.

Da li imate neke angažmane u svom gradu, da li ste prisutni u pozorištu?

“Trenutno ne, jer je sezona završena. Pre toga sam imao angažman u Gradskom kazalištu „Trešnja“ u Zagrebu, gde sam glumio u dve predstave.  U jednoj od njih sam tumačio lik kralja Artura, inače glavnu ulogu, u predstavi mladih glumaca, nasloveljenu kao „Kralj Artur u potrazi za Svetim Gralom“. Ta je predstava takođe bila veoma lepo iskustvo za mene.

Film „Ustav Republike Hrvatske“ je doživeo veliki uspeh u čitavom regionu i šire, sprema se projekcija istog u Americi, iako imate svega devetnaest godina, već ste zapaženi, očekujete li ponude za nove uloge?

“Nikad se ne zna, ali sada želim da se fokusiram na prijemni koji me očekuje i na obaveze koje će uslediti na Akademiji. Određeno vreme budući glumci više truda i vremena posvete studijama i svom usavršavanju, pa značajnije uloge dolaze nakon toga. Nadam se da će tada i moja karijera nastaviti uzlaznom putanjom.

Prvi put ste gost Niša, da li Vam se dopada naš grad?

“Grad mi se jako dopada, nakon dolaska u grad nisam imao prilike da se bliže upoznam sa znamenitostima, ali ono što sam imao prilike da vidim, a to su centar i Tvrđava, jako mi se dopada. Sada nakon projekcje imam više slobodnog vremena i imam veliku želju da upoznam grad, jer je znatno drugačiji od Zagreba iz kog dolazim.

 

 

 

Takođe pročitajte

Umetnici, udruženje “antimrako” i đaci oslikali mural sa likom Desanke Maksimović

U Grdelici je proteklog vikenda oslikan lik naše velike pesnikinje Desanke Maksimović u holu osnovne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.