Oslobađanje potpotiljačnih mišića Foto: Miroslav Novitović

Misteriozni mali mišić koji ne služi samo za češanje

Rectus capitis posterior minor. Njegovo ime na srpskom ne zvuči toliko spektakularno. Mali pravi zadnji mišić glave. Kada pročitate ovo pomislite da služi samo za češanje. A nalazi se baš na mestu gde se počešemo kad smo zbunjeni. Na potiljku. Ipak, njegova posturalna uloga u sprezi sa još tri tako isto mala mišića je veoma važna, jer stabilizuje glavu u stojećem položaju i pri različitim pokretima tela.

Rectus capitis posterior minor

Mala kućna palpacija

Evo nečega što možete da probate kod kuće, da bi i sami osetili koliko je važan. Stanite uspravno i stavite palčeve sa obe strane vaše potiljačne kosti. Ova grupa mišića se nalazi tačno ispod potiljka. Zažmurite. Okrećite oči u krug. Lagano. Osetićete kako se tonus mišića pod vašim palčevima menja. Dok se vaše oči pokreću, ovi mišići procenjuju taj pokret i prilagođavaju kičmu u skladu sa tim.

Oslobađanje potpotiljačnih mišića
Foto: Miroslav Novitović

Propriocepcija ili ono kad znaš gde se nalaziš

Ova grupa malih mišića je izuzetno važna za propriocepciju. Oni neprestano procenjuju ravnotežu glave na vratnim pršljenovima. Rade na tome da nam oči i uši stalno budu u nivou horizonta ili šta god nam privuče pažnju. Zar to nije fascinantno?

Dobro jeste, ali zašto je sve ovo toliko važno?

Pored toga što prati kretanje glave i utiče na kretanje okolne muskulature, ovaj mali pravi zadnji mišić kontroliše tenziju u moždanoj opni i sprečava njeno nabiranje. Na taj način štiti protok cerebrospinalne tečnosti prilikom ekstenzije glave.

Prevod moliću!

Na pravom mestu u pogrešno vreme

Veza između ovog mišića i moždane opne daje odgovor na uzrok hroničnih glavobolja.

Nije vam ništa jasnije?

Protrakcija ili kad ti kažu Što si se tako pogrbio?

Dok približavate glavu monitoru da bolje protumačite ovo što sam napisao, vaš vrat je u protrakciji. Dolazi do velikog pritiska na taj mali pravi zadnji mišić glave. Taj pritisak onda stvara spazam u vratu. Taj spazam onda stvara glavobolju, migrenu, bolove u vilici, bolove u ramenu, bolove u grudima. Da ne nabrajam dalje.

Gubitak ravnoteže

Foto: Miroslav Novitović

Da li ste znali da predugo sedenje u lošem položaju može dovesti do gubitka balansa prilikom ustajanja? Možda vam se to već desilo. To je zbog tog malog mišića. Bio je suviše pritisnut.

Masaža

A kako vi sebi možete da pomognete pre nego što dođete kod mene da vam jednom posebnom tehnikom opustim rectus capitis posterior minor?

Yoga

Najjednostavnije je da u toku dana više puta radite retrakcije glave i retrakcije lopatica, naročito dok sedite za kompjuterom. Onda vam to bude malo, pa uradite neku kobru, kravu-mačku ili psa koji gleda dole.

I prestanite da gledate serije sa glavom na tri jastuka.

Povratak u ravnotežu

Bitno je da postanete svesni toga da sedite, ležite ili stojite u nepravilnom položaju i da pokušate da bar malo pomognete malom pravom zadnjem mišiću, jer on pomaže vama da budete u balansu.

 

Piše: Miroslav Novitović

Izvor: https://www.salonmiki.rs/misic-glave/

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.