utorak , 29 novembra 2022

Misija Niša i Kotora – negovanje savremene umetnosti

U Gradskoj galeriji Kotor u četvrtak 9. maja otvorena je izložba Galerije savremene likovne umetnosti pod nazivom Dela stranih umetnika u fondu GSLU Niš .

Ova izložba predstavlja početak saradnje dve ustanove, koje se bave popularisanjem i negovanjem savremene umetnosti.

Galerija savremene likovne umetnosti Niš je od osnivanja 1970.godine uspostavila i negovala saradnju sa stranim umetnicima. Oni su se rado odazivali pozivu da svoja dela prezentuju u izložbenim prostorima naše ustanove – u prvo vreme u Paviljonu i Salonu 77 u Tvrđavi, kasnije u Galeriji „Srbija“ i Oficirskom domu.

Umetnici iz inostranih zemalja bili su rado viđeni gosti u sazivima Likovne kolonije „Sićevo“. Nastavljajući misiju koju je davne 1905.godine započela čuvena Nadežda Petrović, Galerija SLU je od svojih početaka, septembra svake godine u selu Sićevo nadomak Niša organizovala desetodnevnu koloniju, tokom koje su se umetnici družili i stvarali okruženi živopisnom prirodom klisure. Iako je početna ideja Nadežde Petrović bila okupljanje slikara iz zemalja bivše Jugoslavije, Galerija je već od prvih godina pozivala i stvaraoce iz inostranstva, pa već osamdesetih godina u Sićevo dolaze umetnici iz Norveške, Švedske, Švajcarske, Nemačke i Bugarske. Kolonija je poprimila međunarodni karakter i uprkos ratnim dešavanjima i ekonomskoj krizi devedesetih, iz godine u godinu, bilo je sve više učesnika iz stranih zemalja- Grčke, Jermenije, SAD, Rusije, Kanade, Kine, Japana… Takođe, Sićevo je vremenom prestalo da bude mesto okupljanja isključivo slikara, već se u koloniju pozivaju i vajari, grafičari… Inspirisani prirodom kraja, neopterećeni tematskim okvirima, umetnici iz celog sveta , beležili su svoje unutašnje doživljaje,impulse, razmišljanja, oblikujući ih na sebi svojstven način, kroz sopstveni umetnički izraz. Pored motiva prirode i ličnih impresija, motiv klisure obasjane čudesnom svetlošću, prikazan različitim slikarskim metodama, dominira delima tokom dugog niza godina.

Sićevački pejzaž u proleće, živopisni krajolik i jednostavna arhitektura bili su inspiracija učesnicima Grafičke radionice, koju Galerija SLU organizuje od 2005.godine. Do sada je u bižljivo biranim sazivima radionice stvaralo blizu devedeset umetnika iz Srbije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Belgije, Meksika, Poljske.

Zahvaljujući Likovnoj koloniji „Sićevo“ i Grafičkoj radionici „Sićevo“ fond ustanove značajno je obogaćen delima stranih umetnika.

Manji broj slika, grafika, skulptura i crteža poklon su onih koji su izlagali u Galeriji.

Izložba u Gradskoj galeriji Kotor prilika je da Galerija savremene likovne umetnosti Niš prezentuje retko izlagane grafike stranih umetnika, nastale u periodu od 1980- 2018.godine, uglavnom u Sićevu. Pred posmatračem je dominantan motiv prirode, klisure, sićevačkog pejzaža, koji su stvaraoci iz različitih krajeva sveta -Bugarske, Švajcarske, Japana, Mađarske, Danske, Belgije, SAD, Francuske, Italije, Velike Britanije, Meksika, tradiconalnih ili savremenih opredeljenja, oblikovali sopstvenim stilskim pristupima i grafičkim tehnikama, izražavajući sopstvene impresije, emocije, želju za umetničkom i ličnom slobodom, upoznavanjem novih sredina i ljudi. Nesumnjiv uticaj imala je atmosfera zajedničkog rada i stvaranja u koloniji, razmena umetničkih i ličnih iskustava, kao i druželjubivost i neposrednost meštana ovog kraja, bez obzira na jezičke barijere.

Saradnja sa umetnicima iz inostranstva višestruko je značajna ne samo za ustanovu i za fond, već i za umetnike iz Niša i Srbije, jer se pored razmene iskustava i ideja otvaraju mogućnosti za afirmaciju naše umetničke scene u svetu. Galerija savremene likovne umetnosti Niš će i u narednom periodu nastaviti da neguje saradnju sa stranim stvaraocima, kroz izložbene aktivnosti, učešće u sazivima kolonija i rezidencijalnim programima, u nadi da će njihova dela biti u prilici da prezentuje široj javnosti.

Izložba će biti otvorena do 22.maja.

Takođe pročitajte

Ručni sat – modni detalj i statusni simbol bez roka trajanja

Malo šta je uspelo toliko dugo da se zadrži u svojoj prvobitnoj formi, a pritom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.