nedelja , 5 decembra 2021

MINERALNI RESURSI – Bog nije štedeo na prirodnim bogatstvima

Na nedavno održanoj dvodnevnoj Konferenciji o mineralnim resursima u Beogradu, međunarodnog karaktera, učešće je uzela i opština Medveđa predstavljanjem svojih rudnih potencijala i ostalih mineralnih resursa.
U svom obraćanju, predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić istakao je da od prošlogodišnje konferencije do danas, opština Medveđa prešla veliki put.

„Našu malu opštinu Bog nije štedeo na prirodnim bogatstvima. Imamo Sijarinsku banju sa jedinstvenim gejzerom i 18 izvora mineralne vode, zatim Lece rudnik zlata, olova i cinka, Mermerni oniks u Sijarinskoj Banji, poludragi kamen među kojima su opal, kalcedon, ahat, ametist. Najveći prirodni potencijal je rudnik Lece i na neki način sudbina ovog rudnika je i sudbina opštine Medveđa. S obzirom da se vrše i dalja istraživanja na teritoriji naše opštine evidentno je da je rudarstvo grana privrede koja će i u budućnosti biti motor razvoja opštine Medveđa zajedno sa turizmom i svim potencijalima i blagodetima koje pruža Sijarinska banja, naveo je Arsić i dodao:

“Na prostoru opštine Medveđa pored eksploatacije u rudniku Lece istražno polje rudnika pokriva kompanija: Metalfer Steel Mill d.o.o. dok u ataru sela Tulare istraživanje vrši “Dunav minerals”, a odnedavno i Jantar grupa. Metalfer vrši geološka istraživanja na području opštine Medveđa. Dosadašnja ulaganja u istraživanja od strane Metalfer grupe su 3 miliona eura dok je planirani obim investicije preko 25 miliona. Saradnja lokalne samouprave sa Dunav minerals-om uvek je bila na visokom nivou. Pored upošljavanja lokalne radne snage, Dunav minerals je i putem donacija pomogla društvenu zajednicu u Medveđi. Ova kompanija je Domu zdravlja u Medveđi donirala gume za vozilo hitne pomoći, zatim neophodne lekove kao i komunalne troškove za sva domaćinstva u selu Tularu gde vrše istraživanja. Pored ovih, donirali su i 4 kompleta košarkaških tabli sa obručom i mrežom. Ukupna vrednost donacija od strane kompanije u 2019. godini bila je preko 390.000,00 dinara“- istakao je dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa u svom obraćanju.

Predstavnik Svetske banke u Srbiji, Stiven Ndegva ocenio je da srpski rudarski sektor ima ogroman potencijal za rast i stvaranje novih radnih mesta u našoj zemlji. Prema istraživanju Svetske banke, Srbija ima jaku šansu da bude lider i učestvuje u budućnosti Evrope, ali da je, kaže, ključno pitanje da li je Srbija spremna da iskoristi tu priliku, zaključak je sa panela konferencije.

Takođe pročitajte

“Sećanje vode” u niškom Narodnom pozorištu

Predstava “Sećanje vode” Narodnog pozorišta Leskovac večeras će biti odigrana pred niškom publikom u 20 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.