„Milenium“-Niš je prestonica mog srca

Izložba „Milenium“ Ilije Fonlamova Franciskovića, svečano je otvorena 27.oktobra u Oficirskom domu u Nišu, sa početkom u 18 časova, a povodom proslave 105 godina od izbijanja Prvog balkanskog rata.

Tokom jula i avgusta ova izložba oduševila je javnost u Crnoj Gori, gde je priređena povodom Dana državnosti i jubileja 940 godina od krunisanja prvog kralja Duklje. Koliko je veliki odjek u javnosti imao „Milenium“, najbolje govori činjenica da je javnost za ovu izložbu bila zainteresovana, kako u samoj Crnoj Gori, tako i u Srbiji, ali i u Bugarskoj. Autor izložbe za Sana Life otkriva da je izložba svoj uspeh zaslužila jer je, prevashodno, rađena za narod, te da je ista adekvatno odgovorila na zahtev da se istorija, pored sveprisutnih avangardnih izraza, odevena u realizam, vrati onome kome je i posvećena – narodu. A, kako je izložba nastala, šta „Milenium“ očekuje nakon postavke u Nišu, te kakve planove mladi slikar ima za predstojeći period, Fonlamov Francisković otkriva za Sana Life u susret otvaranju njegove prve samostalne postavke u Nišu.


„Milenium“ je privukao zadovoljavajuću, čak izvanrednu pažnju javnosti, šta je to što isti čini jedinstvenim?
Meni je kao autoru, prevashodno, jako drago što je tako, te što „Milenium“ sam posebi jeste specifičan. Ovo je izložba koja je koncipirana kao ostvarenje koje u prvi plan treba da stavi ono što i prikazuje, a to je nemerljiv značaj istorije, te ličnosti koje su istu gradili, ali i sve ono što jednu državu karakteriše kao njeno nepokretno kulturno-istorijsko i prirodno bogatstvo. Izložba je odenuta u realizam, što je moje viđenje likovnog stvaralaštva samog po sebi. To je ono što je mene podvojilo kao potencijalnog autora izložbe, a što se dopalo organizatorima likovnog programa. Presretan sam, a čast je utoliko veća što će „Milenium“ predstaviti nama susednu državu na adekvatan način svetskoj javnosti. Sam stil, perspektiva, ali i tehnika, jesu atipične, drugačije, a opet jako bliske publici. To je najveći uspeh ovog opusa.
Rad na „Milenium“ traje gotovo godinu dana, podgoričko izdanje, priređeno za veliki jubilej je oduševilo tamošnju, ali i javnost u regionu, šta „Milenium“ kao projekat zapravo podrazumeva i šta isti očekuje nakon Niša?
Ovaj projekat je zamisao Ministarstva kulture Crne Gore i tamošnjih kulturnih institucija. Ja kao realizator sam se, kada je najava, ali i predstavljanje istog, držao usmerenja koja sam dobio. Cilj, radi koga je sve ovo i realizovano, zapravo čini izložba kojom će se Crna Gora u Londonu naredne godine predstaviti javnosti na drugačiji i originalan način. „Milenium“ koje je pripređen u Podgorici, povodom jubileja i Dana državnosti, bio je uvertira u sve to. Niško izdanje, ukoliko mogu da ga tako nazovem, predpremijera je onome što sledi u Londonu 2018. povodom 140 godina od sticanja nezavisnosti Crne Gore na Berlinskom kongresu. Sedamnaest portreta i trinaest krajolika, zdanja i veduta celokupni su obim „Mileniuma“, a tome su pridodati i propratni crteži. Konačno ni to nije sve što opus čiji sam autor očekuje, ali o tome kada dođe vreme.

Govorimo o izložbi koja je obojena crnogorskim motivima, jedan bugarski dnevni listo navodi da je ovo „najveličanstveniji domovisnki prikaz u Crnoj Gori do sada“, kako se dogodilo da se tog ambiciozno zamišljenog projekta latio autor koji ne dolazi iz Crne Gore? 
Tačno. Istina je da su naše države istupile iz zajednice, sada pre više od deceniju, te da se očekuje da se projekta koji je, neminovno, u kulturnom pogledu, važan za Crnu Goru, upravo i dotakne neko ko tamo radi i stvara. No, nadam se, da je sve ovo upravo pokazatelj da kvalitet i ažurnost ne poznaju granice. Crne Gora je meni zbog porodičnih relacija jako bliska srcu, što, naravno, nije bio odlučujući faktor pri odabiru autora. Uspeh koji „Milenium“ ima govori da je sve ovo uspešno realizovano. U samom upusu nema neprikladnih elemenata, jer se rada u suprotnom ne bih ni latio. Često volim da istaknem da je Niš prestonica mog srca, tako je i ovog puta. Tamo gde sam ja i on je, te se nadam da isti na odgovarajući način predstavljam svojim radom.

Činjenica da si ponosan što živiš i stvaraš u Nišu je nešto što konstantno boji tvoje izjave, ali kada je reč o projektima, on te je nekako zaobilazio, da li postoji tendencija da se to promeni?
Nažalost, tačno je da smo se zaobilazili. Gorim od želje da gradu u kome živim i radim ostavim nešto po čemu će me pamtiti. Verujem da je „Milenium“ samo još jedan stepenik napred, te da ozbiljan rad tek predstoji. Ipak, već sada mogu da kažem da imam potvrdu da će se Niš naći na mojoj poslovnoj mapi, ukoliko dozvolim sebi da je tako nazovem. U tom slučaju, „Milenium“ je samo uvertira u ono što tek predstoji naredne godine, i to u Nišu. Ni o tome ne bih sada previše govorio, jer želim da se, kao i svaki put do sada, posvetim radu, a trenutaka za predstavljanje istog neće nedostajati.

Takođe pročitajte

Za 30. rođendan „Nišville“ angažuje 300 volontera!

Nišville Jazz Festival će u ovoj godini proslaviti dva jubileja, 30. godina postojanja i 15. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.