petak , 31 marta 2023

“Mi čitamo, mi smo IN” u surduličkoj biblioteci

Biblioteka “Radoje Domanović ” u Surdulici realizovala je značajan projekat pod nazivom “Biblioteka za sve”  a najvažniji deo projekta bile su kreativne radionice pod nazivom “Mi čitamo – mi smo in” predviđene za učenike od prvog do osmog razreda svih osnovnih škola.

Ministarstvo kulture finansiralo je ovaj projekat sa milion dinara a sredstva su bila namenjena i za unapređenje mesnih područnih biblioteka u Klisuri i Božici i nabavku kompjutera,rafova,novih knjiga,platna za video bimove.

projekat-surdulica-bibliotekaPoseban deo projekta bio je posvećen najmladjim učenicima  sedam osnovnih škola koliko ih ima na području opštine. Njima su upriličeni i susreti sa poznatim dečijim piscima kao što su Tode Nikoletić, Jasminka Petrović, Branko Stevanović i Uroš Petrović. U ovim susretima učestvovalo je više od 600 dece.

Najvažniji deo projekta bile su kreativne radionice pod nazivom “Mi čitamo – mi smo in” predvidjene za učenike od prvog do osmog razreda svih osnovnih škola iz opštine. Radionice su vodjene od strane prosvetnih radnika Minje Djordjić, Maje Tončev, Ivane Veličković i Elizabete Georgiev iz Narodne biblioteke “Detko Petrov” u Dimitrovgradu. Tokom rada na radionicama sa decom su obradjene različite teme, a ono što su deca naučila dato je u literarnom i likovnom obliku.

“Cilj radionica bio je razvijanje čitalačke kulture i razvijanje kreativnog delovanja kod dece.U tome je učestvovalo oko 160 deteta,a kao nagrada za uloženi napor nastala je knjiga sa radovima učesnika, koja je naslovljena istim imenom kao i radionice ” Mi čitamo – mi smo in”. Ona je izašla iz štampe i predstavlja finale našeg projekta.U njoj se nalaze pesme i priče na srpskom,bugarskom i romskom jeziku.Bez sumnje našem projektu smo dodali još jedan veći značaj ovim delom, i verujem da će se kroz odredjeno vreme i projekte roditi neko novo literarno delo stvoreno rukama dece, kaže Vesna Georgiev, direktorka biblioteke u Surdulici.

Narodna biblioteka u Surdulici, sa područnim odeljenjima u Klisuri i Božici, je kroz ovaj projekat dobila 4 računara,3 projekciona platna, 2 video projektora, 1 foto aparat,1 foto kopir aparat,2 metalne police za knjige, 454 knjiga za poljoprivrednu biblioteku i dečije odeljenje i 4 pesnička susreta sa radionicama za 160 učenika svih osnovnih škola.

Dragan Milošević

Takođe pročitajte

Akademsko pozorište niškog SKC NIŠ osvojilo četiri nagrade u Kragujevcu

„Kući“, predstava Akademskog pozorišta SKC Niš, je sa festivala amaterskih pozorišta u Kragujevcu donela čak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.