Meri Nešić – I bi Svetlost

U sklopu organizacije Leta u Vlasotincu dana 09.07.2018. godine otvorena je izložba slika “Svetlost” mlade slikarke Meri Nešić u Galeriji na Nešićevom keju koja će trajati desetak dana, tom prilikom održana je i promocija Tim-a psihologa “Svetlost” na čijem je čelu imenovana.

Meri Nešić je po profesiji master klinički psiholog ali je vlasotinačkoj publici poznata još kao dete po desetogodišnjem učestvovanju na Likovnom salonu, koji Kulturni centar organizuje svakog oktobra. Učesnik je na dve Međunardone likovne kolonije u Skobaljić gradu i na Vlasinskom jezeru. Iako je danas predana svojoj profesiji, ne zapostavlja svoju “prvu ljubav” umetnost. Izložba slika postavljena je hronološkim redosledom od rada grafike koji datira iz 2006. godine do najnovijih slika iz 2018. godine.

Galeriju na Nešićevom keju u Vlasotincu su iz minuta u minut ispunili do poslednjeg mesta svi ljubitelji slika mlade, kreativne i orginalne umetnice Meri Nešić. U ulozi posetioca prisustvovao je i predsednik opštine Zoran Todorović.Mladu umetnicu je od najranijih dana do danas osobeno opisala njena profesorka srpskog jezika i književnosti Milovanka Pešić: „Kao učenik Meri je bila ozbiljna, tiha, smerna, zainteresovana, povučena u svoj svet. Vreme je prolazilo i Meri je zauvek otišla iz Osnovne škole. Pri jednom slučajnom susretu rekla mi je da se upisala u Srednju umetničku školu. To me oduševilo, nešto zbog svoje lične naklonosti prema slikarstvu, a nešto zbog onih crteža sa klupa, jer nisu bili uzaludni. Tako je Meri postala svojina svog sveta. I dok sam hrabro preturala motive njenih slika u svojoj glavi, Meri je još hrabrije i odvažnije išla dalje vukući za sobom šarene marame, platna i boje, učila, učila i stekla zvanje master klinički psiholog. Vreme je od nje umesilo čoveka! U jednoj poruci napaisala mi je: – Meni je moja porodica najvažnija na svetu zato što me uvek i u svemu podržava, a ja bih dodala da je svetu važna porodica koja ju je odnegovala i učinila da uzraste u divnog čoveka, humanistu i umetnika. U drugoj poruci mi je napisala: – Sava mi je stavio osmeh na lice.

Nakon govora profesorke, samo za Meri i Savu i njihovu divnu ljubav, stihove pesme “Vragolije” govorila je Jovana Petković, student književnosti.
Slikar Nikola Živković, koji je u svom ateljeu prvi put nakon završene osnovne škole učio umetničkom znanju talentovanu Meri istakao je: “Većina slika ima neku specifičnu finoću, rekao bih čak i ženstvenost u izražaju. Slike su rađene različitim tehnikama od kolaža, enformela, do tempera i ulja. U svom izražavanju ona postiže neki impresionizam. Koristi više boje manje rastvora.”Orginalnost ove izložbe upotpunila je izvođenjem kompozicije na violini učenica muzičke škole “Stanislav Binički” Neda Goranović. Nakon izvedbe, zamenica predsednika Tim-a psihologa “Svetlost” Gordana Stojković master psiholog održala je promociju i istakla: “Imamo želju da damo svoj doprinos poboljšanju kvaliteta života ljudi u našem gradi kroz naže znanje i iskustvo pa smo povodom toga oformile udruženje koje će se time baviti.

Kao prijatno iznenađenje vlasotinačkoj publici na izložbi se svojim izvedbama predstavila se dečija pevačka grupa “Pastrenac Junior” koja je došla iz Bugarske.
Na kraju sadržajnog i zaista unikatnog organizovanog programa, talentovana umetnica Meri zahvalila se svima koji su došli i ulepšali joj veče. Zahvalila se predsedniku opštine na izvojenom vremenu, Kulturnom centru u kome je odrasla kroz svoje kreativno sazrevanje i svima koji su bili deo organizacije, koji su učinili da njena izložba bude posebna i orginalna.

 

Foto: Dalibor Boce Ilić

Takođe pročitajte

Dela Petra Čuja u poljima lavande u Tamnjanici

Polja lavande u Tamnjanici 29.juna po četvrti put biće galerija na otvorenom a svoja dela …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.