četvrtak , 7 jula 2022
Menopauza - Foto: DokTok

Menopauza i nedostatak energije – vitamini i minerali koji nedostaju

Menopauza je deo normalnog životnog ciklusa i nastaje kao posledica smanjenje funkcije jajnika, odnosno smanjene produkcije estrogena i progesterona.

Menopauza označava poslednju menstruaciju u životu žene i kraj njegog reproduktivnog perioda. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života. Manji broj žena prođe kroz menopauzu bez simptoma, ali ako postoje, mogu negativno uticati na zdravlje i kvalitet života žene.

Tokom menopauze dolazi do atrofije mišića pa samim tim do smanjenja veličine materice i jajnika koji sve manje luče estrogene, a povećava se lučenje androgena. Smanjene estrogena dovodi do istanjene sluznice vagine, smanjenja elastičnosti zidova vagine i njene vlažnosti što dovodi do nelagodnosti ili bolova tokom polnog odnosa.

Promene u kostima dovode do urbzane razgradnje što vodi ka osteoporozi i nastanka preloma. Takođe raste rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Usporava se i rad probavnog sistema te dolazi do opstipacije, urinarni sistem postaje skloniji infekcijama, a zbog slabosti mišića javlja se i nevoljno oticanje urina.

Koža lica i tela postaje tanka i gubi svoju elastičnost, a kosa suva i lomljiva. Dolazi do povećanja telesne mase te do preraspodele masnog tkiva koje se deponuje oko butina, kukova i struka. Zbog ovih promena u izgledu, žena se moće osećati nezadovoljno.

Jedan od najprepoznatljivijih simptoma menopauze predstavljuju valunzi, naleti toplote koji se mogu javiti u bilo koje doba dana. Često se javlja noćno znojenje koje može da budi ženu iz sna praćeno lupanjem srca što dovodi do nedostatka i isprekidanog sna.

Sve ove promene utiču na svakodnevni život žene te dovode do promene raspoloženja, nedostatak koncentracije, umora, depresije, smanjenja libida. Svaka žena na različit način prihvata promene koje se dešavaju i u skladu sa simptomima postoji u ponudi hormonska i nehormonska terapija. Pre započinjanja bilo kakve terapije potrebno je posavetovati se sa svojim lekarom. Terpija se određuje individualnim pristupom za svaku ženu.

Hormonska supstituciona terapija može se uzimati oralno, u obliku flastera i krema ili putem injekcija. Po sastavu može da sadrži čisti estrogen ili kombinaciju estrogena i gestagena. Ukoliko ne postoji mogućnost da se započne hormonska susptituciona terapija ili žena to ne želi postoje i alterativne terapije i metode. Takva sredstva su soja, crvena detelina, biljka cimicifuga, za koje se smatra da u značajnoj meri ublažavaju menopauzalne simptome. Upotreba pomoćnih lekovitih sredstava i terapija vitaminima i mineralima, vitaminom D, kalcijumom, kao i fizička aktivnost i izloženost suncu, u velikoj meri doprinose sprečavanju ili usporavanju osteoporoze.

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju stručnjaka na ovu i slične teme, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na Doktok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Posetite www.doktok.rs zakažite svoju konsultaciju i rešite nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstenu ustanovu.

Piše: Mr. dr Taita Stojilković, ginekolog akušer

Takođe pročitajte

Sternokleidomastoidni mišić i kako sprečiti bolove

Kako to sve počinje Sećate li ste kad ste poslednji put kačili zavese, pa vas …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.