MELANOM – Nema igranja sa promenama na koži

Na važnost preventive kod otkrivanja raka kože ali i da bi skrenuli pažnju na probleme sa kojima se suočavaju pacijenti oboleli od opake bolesti Udruženje pacijenata obolelih od melanoma održalo je akciju u Nišu tokom koje su građanima objasnili zašto svaku promenu na koži treba shvatiti ozbiljno.

Sava Filipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma kaže da je maj mesec bio u znaku borbe protiv melanoma i da je posle nekoliko gradova na red došao i Niš.

„Trenutno je najaktuelniji problem koji imamo nedostatak adekvatne terapije za BRAF pozitivne pacijente, jer imamo monoterapiju, a to znači da imamo samo jedan lek. On je bio aktuelan pre šest godina i od tada se mnogo toga promenilo u lečenju, danas postoje dve vrste terapije, ciljana terapija i imuniterapija – objašnjava Filipović, koji i sam već sedam godina vodi bitku sa melanomom.

U Udruženju navode da su pregovoru sa RFZO u toku i da očekuju da će do jeseni biti savremenijeg pristupa u lečenju pacijenata.

Generalni sekretar Udruženja dermatovenerologa Srbije dr Danica Tiodorović upozorava da se povećao broj obolelih pacijenata od melanoma sa metastazama.

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.