MELANOM – Nema igranja sa promenama na koži

Na važnost preventive kod otkrivanja raka kože ali i da bi skrenuli pažnju na probleme sa kojima se suočavaju pacijenti oboleli od opake bolesti Udruženje pacijenata obolelih od melanoma održalo je akciju u Nišu tokom koje su građanima objasnili zašto svaku promenu na koži treba shvatiti ozbiljno.

Sava Filipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma kaže da je maj mesec bio u znaku borbe protiv melanoma i da je posle nekoliko gradova na red došao i Niš.

“Trenutno je najaktuelniji problem koji imamo nedostatak adekvatne terapije za BRAF pozitivne pacijente, jer imamo monoterapiju, a to znači da imamo samo jedan lek. On je bio aktuelan pre šest godina i od tada se mnogo toga promenilo u lečenju, danas postoje dve vrste terapije, ciljana terapija i imuniterapija – objašnjava Filipović, koji i sam već sedam godina vodi bitku sa melanomom.

U Udruženju navode da su pregovoru sa RFZO u toku i da očekuju da će do jeseni biti savremenijeg pristupa u lečenju pacijenata.

Generalni sekretar Udruženja dermatovenerologa Srbije dr Danica Tiodorović upozorava da se povećao broj obolelih pacijenata od melanoma sa metastazama.

Takođe pročitajte

Festival evropskog filma u Nišu

Pet evropskih filmova nastalih kroz koprodukciju jedanaest zemalja biće predstavljeni niškoj publici u okviru novog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.