nedelja , 28 novembra 2021

Medveđa je raj za pčelare

Nakon uspešne sportke karijere Božidar Arsić (59) u rodnom selu Bučumetu kod Medveđe posvetio se pčelarstvu jer je hteo da njegova ćerka Neda jede zdrav med.

Sa pčelama se Božidar druži već skoro 30 godina i jedan je od najvećih pčelara podno Radan planine. On je neko ko živi za prirodu i od prirode. Zahvalan je svojim pčelama za svaki gram meda  i priznaje da nije ni sanjao da će imati 120 košnica.

“Počeo sam sa dve košnice davne 1988.godine kada se rodila moja ćerka. Nikada se nisam pokajao iako Neda, sada lekar, nije veliki ljubitelj meda, veli Božidar koji svaki slobodan trenutak provodi u svom pčelinjaku. Sada mu je pčelinjak dostupniji jer je lokalna samouprava na čelu sa Nebojšom Arsićem popravila put do njegove mahale.

“Med, i to onaj najkvalitetniji, organski, može hraniti celu Medveđu. Ovde nema zagađivača, i to je činjenica. Moje pčelinjak je na 550 metara nadmorske visine a pčele “beru” med na najzdravijim livadama. Ovi proplanci su stanište desetak endemskih biljaka i žalosno je što nema ko da se bavi ne samo pčelarstvom, nego i da prikuplja plodove ove izdašne prirode, kaže Božidar koji je poznat i kao iskusni travar koji je mnogima pomogao na putu ka izlečenju.

Međutim, baviti se pčelarstvom je veliki izazov. Mnoge privuče cena meda, trenutno je 1000 dinara za kilogram, ali nisu uvek svesni da su potrebna i velika ulaganja.

“Da bi sačuvao svoje pčele morao sam prošle godine da ubacim 2,5 tone šećera jer je bila izuzetno loša godina. Mnogi nemaju sredstva pa trpe gubitke što ih demotiviše. Za sve ove godine samo sam jednom, i to 2011.godine, navrcao dve tone bagremovog meda i tonu i po livadskog. To mi je ubedljivo najbolja godina. Ove godine jedva 120 kilograma ali šta se tu može, priroda pravi neki svoj balans koji mi uvek ne razumemo, svestan je Božidar koji pravi i med od heljde, koju je zasejao na svom imanju, i prodaje ga 15 evra po kilogramu.

Ovaj tekst urađen je okviru projekta „Udahni prirodu, osveži ekonomiju“ koji delom sufinansira Opština Medveđa.

Takođe pročitajte

Završena velika akcija doniranja hrane – Priznanje kompanijama

Kompanija MK Group sa članicama dobitnik je priznanja za doniranje hrane najugroženijima, doprinos borbi protiv …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.