subota , 27 februara 2021

Međunarodni dan bicikla – Zdravija opcija za nas i planetu

Svetski dan bicikla, koji se proteklih godina nezvanično slavi kako u svetu tako i u regionu, je 2018. godine konačno dobio svoju potvrdu pred Ujedinjenim nacijama.

Generalna skupština ove organizacije je 12. aprila u Njujorku rezolucijom proglasila 3. jun kao Svetski dan bicikla (World Bicycle Day).

Ambasadorka Turkmenistana Aksoltan Atajeva predstavila je nacrt Generalnoj skupštini uz podršku 56 zemalja. Rezoluciju su usvojile 193 države članice, uključujući i Srbiju. „Biciklističkom“ rezolucijom sve države su pozvane da obeležavaju, promovišu i sarađuju na obeležavanju Svetskog dana bicikla i da bicikl unesu u razvojne programe, strategije i politike.

Svetski biciklistički savez (WCA) i Evropska federacija biciklista (ECF) su predlagali usvajanje ovakve rezolucije od 2016. godine. Generalni sekretar dr Bernard Enciklsink ispred Evropske federacije biciklista rekao je ovim povodom:

„Bicikliranje kao izvor društvenih, ekonomskih i blagodeti za životnu sredinu spaja ljude. WCA i ECF su izuzetno radosne zbog ove rezolucije. Rezolucijom Ujedinjene nacije priznaju doprinos bicikliranja ka postizanju Ciljeva održivog razvoja.“

Borovec, Bugarska – Foto: Marko Zdravković

Pitali smo biciklistu u duši i velikog zaljubljenika u prirodu Marka Zdravkovića koji je najveće avanture doživeo upravo vozeći biciklu, da sa nama podeli kratku poruku upravo na tu temu:

Koliko god se bicikle od svog nastanka menjale, njihov princip ostao je isti, kreći se i nećeš pasti! Ne gledaj u točak već dovoljno ispred sebe!

 

 

 

 

 

 

Izvor: Novosadska biciklistička inicijativa

Takođe pročitajte

Kako se Miki Manojlović pripremao za ulogu udbaša Blagoja

“Ovih zadnjih godinu dana najviše me radovalo povrtarstvo koje sam otkrio a nisam imao pojma …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.