sreda , 27 maja 2020

Međunarodni dan bez plastičnih kesa

Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan bez plastičnih kesa, kroz akcije i podizanje svesti cilj je smanjiti i izbaciti korišćenje plastičnih kesa.

Većina nas ih koristi svakog dana, tanke plastične kese koje se mogu naći u svakoj prodavnici. Bilo da kupujemo namirnice ili cipele, skoro uvek se vratimo kućama držeći upravo kese, koje će ostati na našoj zemlji između 100 do čak 500 godina.Zagađeno orkuženje i umiranje nekih vrsta životinja je ono što ostatak tih kesa napravi.

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica svake se godine želi podići svest o štetnosti plastičnih kesa i pozvati na prestanak njihove upotrebe sa ciljem smanjenja njihove proizvodnje i zagađenja okoline.

Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih, najavili su iz Ministarstva za zaštitu životne sredine. Svaka osoba u Srbiji u proseku godišnje potroši 300 plastičnih kesa, dok na primer u Nemačkoj svaki stanovnik godišnje iskoristi svega 60 plastičnih vrećica.

Kako piše Politika, u tom ministarstvu kažu da će Srbija, iako nije članica EU, primeniti sve mere nedavno usvojene Direktive o plastici.Po toj Direktivi iz februara ove godine, ograničava maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine.
Akciji naplaćivanja kesa u Srbiji se za sada samo jedan trgovinski lanac odazvao akciji. Inače, od plastičnih kesa najviše strada morski svet, ali i ptice. Procene su da godišnje u svetu ugine milion ptica upravo zbog vrećica od plastike.

Vaše narandže, cipele ili bilo koju drugu namirnicu ne morate nositi u rukama, jednostavna zamena, a ekološki daleko bolja jesu platnene torbe-cegeri. Nabavite sebi par komada i  očuvajte sredinu i planetu, za vas, za nas i sve buduće generacije!

Takođe pročitajte

Svet posle sutra – Život bez otpada

Da li ste znali da je ostrvo smeća u Tihom okeanu veličine tri Francuske?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.