subota , 8 maja 2021

Međunarodne diplome i u gimnaziji “Svetozar Marković”

Niška gimnaziji “Svetozar Marković”, sa 1.020 učenika, jedna je od tri škole u Srbiji kojima je ove godine odobrena prijava za program Međunarodne mature – od 1968. među najuspešnijima u svetu.

Prvi učenici će biti upisani već 2020, a sticanje ove diplome će za one koji pokažu najbolje znanje na posebnim prijemnim ispitima posle druge godine srednje škole biti besplatno. Realizaciju programa u Nišu, ali i u novosadskoj gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”, te “Desetoj beogradskoj” finansira Ministarstvo prosvete, čiji koordinator profesor Milica Milosavljević kaže da su vrednovani dosadašnji rezultati, a značajan je bio i kvalitet dvojezične nastave.

Radi se o preduniverzitetskom dvogodišnjem programu za treći i četvrti razred srednje škole, čija međunarodno priznata diploma omogućava direktan upis na Harvard, Oksford ili Kembridž, na primer – objašnjava Milica Milosavljević.

Ovaj program, inače, postoji i u pojedinim privatnim srednjim školama, ali je za njega potrebno izdvojiti najmanje 8.000 evra, pa je ovo prilika da talentovana deca napreduju bez obzira na materijalni status…

Nastava će se odvijati po međunarodnom programu, na engleskom jeziku, a završni ispit se polaže poslednje godine. Ocenjivanje je eksterno i svuda u svetu se obavlja po istim kriterijumima – zaključuje profesor Milica Milosavljević.

Takođe pročitajte

Završna faza prikupljanja sredstava- “Kako sam autostopom stigao do Ginisa”

Kampanja koju je pokrenuo DELI prostor, u cilju prikupljanja sredstava za štampanje i objavljivanje knjige „KAKO …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.