subota , 4 februara 2023

Masaža – dodir koji otklanja bol i stres

Kada zadobijemo udarac, instiktivno počinjemo da trljamo povređeno mesto da bismo ublažili bol.

Ukoliko nas boli glava, masiramo slepoočnice i vrat kako bi smo umanjili pritisak i napetost. Urođeni terapijski dodir deo je naše svakodnevnice a da toga nismo ni svesni. A masaža se smatra jednim od najstarijih metoda lečenja. Još su u drevnim vremenima ljudi bili upoznati sa blagotvornim svojstvima masaže, pa su je koristili u otklanjanju bola i napetosti. Saznajte sve prednosti masaže i koje su vrste delotvorne za koji problem ili potrebu.
Brz tempo života, fizički i psihički napori i nedovoljno vremena za opuštanje i relaksaciju imaju veoma negativno dejstvo na naše zdravlje. Sve to su uzročnici nedostatka energije i malaksalosti, a kasnije i složenijih zdravstvenih problema poput slabljenja imuniteta, hroničnog umora, glavobolje, bolova u vratu i leđima. Masaža predstavlja prirodnu metodu kojom se svi ovi problemi mogu preduprediti ili ublažiti.
Kako nam masaža pomaže
Jedna od glavnih prednosti masaže u odnosu na druge terapijske metode je u tome što je jednostavna za primenu. Sve što je potrebno su vešte ruke profesionalnog masera.
Trljanjem, gnječenjem i vibracijama kao masažnim tehnikama, činimo mnogo za naše zdravlje. Masaža opušta mišiće i na taj način smanjuje njihovu napregnutost nakon izloženosti fizičkom naporu. Ovi pokreti istovremeno doprinose izbacivanju otrova iz organizma, kao i oslobađanju tkiva od pritiska usled čega dolazi do ublažavanja ili potpunog eliminisanja bola.
Poboljšana cirkulacija u mišićima stimulisana masažom utiče na bolju prokrvljenost koštanog tkiva, pa se na indirektan način jačaju i kosti. Uz pomoć masaže i naš kardiovaskularni sistem postaje snažniji, obzirom da ubrzan protok krvi smanjuje pritisak u arterijama i venama i rasterećuje srčani mišić.
Masaža je blagotvorna i za ljudsku psihu. Ona deluje umirujuće na nervni sistem tako što smanjuje napetost i razdražljivost. Za nervni sistem posebno je delotvorna masaža eteričnim uljima, tzv. aromaterapija. Ova vrsta masaže znatno smanjuje uznemirenost i negativna dejstva stresa na naš organizam i podiže raspoloženje.
3 osnovne vrste masaže
Higijenska masaža odlična je za pravilan razvoj tela, tj. za održavanje njegovog pravilnog oblika. Koristi se u prevenciji i otklanjanju premora i za opuštanje mišića. Takođe, higijenska masaža upotrebljava se i za negu tela.
Sportska masaža primenjuje se za jačanje izdržljivosti mišića i kod sportskih povreda. Najčešće se koristi u tretmanima otoka koji su nastali nakon povrede.
Terapeutske masaže služe za otklanjanje tegoba usled glavobolje, vratne spondiloze, bolova u leđima i mišićima. Ovu vrstu masaže obavljaju isključivo profesionalni maseri fizioterapeuti.
Podela masaža prema sredstvima kojima se vrši
U zavisnosti od sredstava kojima se izvodi, masaža može biti: manuelna (ručna); aparaturna (koja se obavlja uz pomoć odgovarajućih aparata); hidromasaža (masaža pod pritiskom u vodi); kriomasaža (masaža ledom i različitim hladnim gelovima); aromaterapija (masaža eteričnim uljima); limfna drenaža (posebna tehnika masaže za izbacivanje otrova limfnim putem) i refleksoterapija (masaža refleksnih tačaka na stopalima i šakama).
Kada je masaža dozvoljena a kada ne?
Masažama se mogu bez ikakvih ograničenja podvrgnuti sve zdrave osobe. Pored njih, masaža je veoma korisna i za one sa određenim zdravstvenim problemima, poput glavobolje, ukočenosti, bolova u vratu i leđima, nadutosti u stomaku, otežanog disanja u grudima i usporene periferne cirkulacije, stresa, celulita i sl. Ne preporučuje se osobama sa povišenom telesnom temperaturom, obzirom da masaža ubrzava cirkulaciju što može dodatno povećati temperaturu tela. Takođe, masažu ne treba primenjivati kod kožnih infekcija, proširenih vena, svežih ožiljaka i neposredno nakon nekog hirurškog zahvata. Nije preporučljiva ni osobama obolelim od raka.
U preventivne svrhe, odovoljna je jedna masaža nedeljno. Obzirom da deca imaju brži metabolizam, masaža mališana treba da bude još ređa. Osobama starijim od 60 godina takođe se ne preporučuju česte masaže, pre svega zbog iscrpljenosti njihovog organizma i poremećenog rada kardiovaskularnog sistema.

Masaža prija trudnicama
Prema mišljenju većine lekara, masaža je pogodna i za trudnice. Promene koje nastaju u organizmu tokom trudnoće kao što su povećanje telesne težine, smanjeno kretanje i velika opterećenost nogu, imaju za posledicu povremenu ili stalnu povećanu napetost u mišićima. Zato nastaju bolovi u vratu i leđima koji se mogu otkloniti masažom.
Obzirom da se u trudnoći organizam žene nalazi u posebnom stanju, masaža trudnica treba da bude prilagođena tom stanju i treba da je obavljaju isključivo profesionalni maseri. Pre nego što krene na masažu, trudna žena bi obavezno trebala da se posavetuje sa svojim lekarom.
Masaža prija i bebama
Redovnim masiranjem bebe doprinosimo njenom boljem snu i boljem apetitu. Takođe, uz pomoć masaže smanjuje se i učestalost stomačnih grčeva. Zahvaljujući masaži uspostavlja se bolja komunikacija na relaciji roditelj-dete. Ukoliko masažu počnemo da primenjujemo odmah nakon rođenja deteta, doprinosimo njegovoj boljoj adaptaciji na novu sredinu. Međutim, dok ne otpadne pupak, izbegavajte da masirate bebin stomak. U prvim nedeljama bebinog života dovoljno je primeniti nekoliko zahvata koji ukupno traju 2-3 minuta, a već kod bebe stare mesec dana masaža može da traje i čitavih 15 minuta.
Ruke osobe koja masira bebu treba da budu tople, sa kratkim noktima i da na njima nema nakita, kako se ne bi povredila nežna bebina koža. Prilikom masaže preporučuje se upotreba ulja za bebe ili nekog prirodnog ulja za masažu, poput bademovog ulja. Pritisak treba da bude umeren – ni previše slab, ni previše jak. Ako je beba bolesna ili je lošeg raspoloženja, nemojte je masirati. http://www.sensenb.co.rs/ponuda.html

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.