Mars viđen objektivom vlasotinačkog gimnazijalca

Poznati svetski sajt „Astronomi bez granica“ (AVB) objavio je na svojoj FB stranici fotografije mladog vlasotinačkog astronoma Danila Pejčića (15), učenika drugog razreda gimnazije „Stevan Jakovljević“.

AVB ima  blizu 100 hiljada pratilaca koje zanima astronomija širom sveta  i veliki je objave fotografije s obzirom na produkciju koju svakodnevno dobijaju.

danilo-pejcicOrganizacija Astronmers Without Borders (AWB) se bavi promovisanjem astronomije, pa su uzeli moju fotografiju kao primer da se astronomijom mogu baviti svi. Fotografija je takođe objavljena na stranici „Astronomski magazin“. Ova fotografija je nastala 30.maja kada je Mars bio najbliži Zemlji i ja sam iskoristio priliku. Pošto je bio blizu on je bio najuočljiviji. Fotoaparatom sam zumirao i namestio tako da mi se telo ne mrda, da ga ne bih izgubio sa ekrana, otkriva nam Danilo kako su nastale fotografije. mars

Danilo trenira i folklor, bavi se zavičajnom istorijom, fotografijom, numizmatikom i astronomijom.

„U prvoj godini, kada je nastala ova fotografija, fiziku mi je predavala Maja Veljković, a sada mi predaje Svetlana Đorđević, kaže Danilo koji ne krije da mu je san da ima teleskop.

„To je san svakog mladog astronoma, kaže Danilo koji će i nastaviti da prati nebeska tela jer kako promivišu svoju stranicu AVB „svi mi delimo isto nebo“.

Takođe pročitajte

Dani banice po 18.put u Beloj Palanci

Manifestacija “Dani banice” ove godine održava se 18. put od 9. do 11. avgusta u …

2 komentari

  1. Svaka čast, Danilo! Nastavi tako.. Pozdrav!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.