Maraton WikiGap o znamenitim ženama Niša i južne  Srbije

Uređivački maraton WikiGap, globalna inicijativa za ravnopravnost polova na internetu održan je prvi put u Nišu  u StartUp centru na Elektronskom fakultetu. Ambasada Švedske organizovala je u saradnji sa Mladim ambasadorima i StartUp centrom WikiGap na temu “Znamenite žene Niša i južne Srbije – liderke u senci”.

WikiGap ima za cilj da napravi balans u ravnopravnosti polova na internetu. Ovakve inicijative su veoma dragocene, jer u fokus stavljaju temu jednakosti i potrebu da se stremi ka tome da jednaka zastupljenost žena i muškaraca bude uvek visoko na agendi svakog društva u svim zemljama”, rekao je ambasador Švedske u Srbiji Nj. E. Jan Lundin.

Globalnu inicijativu Wiki Gap pokrenulo je Ministarstvo spoljnih poslova Švedske sa namerom da se na internetu poveća vidljivost žena i njihovih uspeha i dostignuća. Procenjuje se da 90% članaka na Vikipediji pišu muškarci, a o njima je i četvorostruko više članaka i na Vikipediji i uopšte na internetu.

“Švedska je zemlja od koje možemo mnogo da naučimo o razvoju startap zajednice. Meni je drago što je StartUp centar mesto gde se ovakve inicijative organizuju”, rekao je Branko Krsmanović, menadžer StartUp centra.

Mladi ambasadori već godinama sarađuju sa ambasadom Švedske na realizaciji različitih aktivnosti. “Drago nam je što će naši sugrađani imati priliku da steknu nove veštine uređivanja Vikipedije, a naročito što će znamenite žene sa juga Srbije dobiti zasluženo mesto na ovoj platformi. Nadam se da ćemo nastaviti da i dalje širimo vrednosti rodne ravnopravnosti, ne samo danas” rekla je predsednica Mladih ambasadora Snežana Andrić.

Viki urednike u Nišu obučavali su iskusni Viki ambasadori na radionici najveće Internet enciklopedije. Kao novi članovi međunarodne Viki zajednice, novi urednici su sada doprineli da znamenite i uspešne žene iz njihove sredine dobiju svoje mesto na Vikipediji.Time su i sami uticali da se smanji rodni jaz na internetu. Nakon današnje radionice u Nišu Vikipedija je bogatija za 30 novih urednika koji su pisali o  znamenitim ženama Niša i južne Srbije.

Prvi Wiki Gap pokrenut je prošle godine u 54 zemlje sveta. Nakon toga na Vikipediji je sada  13.000 novih članaka koji su prevedeni na 30 jezika i dosegli su 57 miliona pregleda. Širom sveta više od 18.000 Viki urednika

Vikipedija je najobimnija svetska online enciklopedija sa najvećim brojem korisnika i njen sadržaj značajno utiče na informisanost građana. Ravnoteža između zastupljenosti polova je veoma važna i zato se ista akcija održava u saradnji sa 50 švedskih ambasada u svetu.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.