Mani zemlju koja muške vode nema – bosanska vijagra

Dve decenije pre nego što se na tržištu pojavila „vijagra“ u bivšoj Jugi imali su svoju „bosansku vijagru“ koja je bila dostupna probranoj klijenteli i naravno lokalnom stanovništvu podno Konjuh planine.

muska voda izvoristeMuška voda – mit ili istina, teško je to u ovom trenutku dokazati jer poslednja istraživanja o „lekovitosti“ ove vode datiru sa početka sedamdesetih godina prošlog veka.  Ali, stanovnike ovog dela Bosne „bije glas“ da su sposobni i u sedmoj deceniji napraviti dete.  Ovu vodu nazivaju i „ženska radost“ pa nije teško povezati ova dva pojma.

Prema nekim podacima prvi zapis o čudotvornim moćima ove vode kod Kladnja opisivao je i poznati otomanski putopisac Evlija Čelebija u 17. stoljeću nazivajući ovu vodu „izvorom mladosti“. Pomenuta naučna istraživanja iz novijeg doba pokazala su da ova voda pozitivno djeluje na „smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, da poboljšava cirkulaciju i jača vitalnost organizma“.muska voda putokaz

Ali, doći do ove vode nije nimalo lako tako da sve ima svoje dobre i loše strane. Inače, muškarcu koji uspe da pronađe ovaj izvor i dođe do njega, ova voda nije ni potrebna. Penjanje uz strmi šumski put već je samo po sebi dovoljno da prostruji krv u svakom deliću tela.

„Dolazi dosta sveta, pogotovo vikendom. Sada je to više atrakcija ali voda je zaista pitka i zdrava a i žene su nam vesele, kaže jedan od šumara koji ljubazno putnike namernike usmerava ka izvorištu.muska voda hotel

Preporuka je da na ovaj put ne krećete bez terenskog vozila i to samo u danima bez kiše. Od mesta Kladnja udaljeno je dvadesetak kilometara ali je put dobrim delom makadamski. Čak i ako ne stignete do izvorišta muške vode priroda ostavlja bez daha,  put okružen bukovim šumama vodi uz rečicu Drinjaču, usput su i Paučka jezera, pa Devojačka pećina, i tako sve do hotela „Muška voda“ a onda pravim šumskim putem do istoimenog izvora.muska voda devojacka pecina konjuh planina

Postoje putokazi i obratite pažnju na njih jer su u pitanju šumska bespuća u kojima lako možete zalutati a onda vam ne preostaje ništa drugo nego da se nadate da ćete naleteti na nekog drvoseču. Naravno, možete sresti vuka, lisicu ili srnu ali vam oni po pitanju snalaženja ne mogu pomoći.

muska voda put koji vodi do izvoristaNekada se ova voda flaširala i prodavala probranim političarima i vojnim licima. Koliko je ovaj predeo bilo popularan govore „predratne“ vikendice pa i sam hotel koji nekada bio prestižno mesto za pripreme sportista. Danas naravno ne radi i čeka neke bolje dane. Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je pre dve godine dodelila koncesiju domaćim i stranim investitorima za korišćenje izvora kao prirodnog resursa. Na licu mesta nema vidljivih pomaka u tom pravcu osim što je kaptaža ograđena a  izvor usmeren u jednu cev iz koje neprestano teče voda za koju se veruje da je eliksir vitalnosti.

muska voda i devojakcka pecinaIz ove persepektive moramo odati priznanje tadašnjim političarima za marketing. Uspeli su da jedan „pasivan“ kraj, u kome osim šume i vode ništa drugo ne uspeva, učine poznatim i da ta slava ne bledi godinama nakon što je prestala eksplatacija izvorišta.

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Jedan komentar

  1. Ima čak i pesma o muškoj vodi 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.