„Mamin dašak u svemiru“ premijerno u Akademskom pozorištu

Nova sezona Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš je počela nedavno, a već oktobarski repertoar donosi premijeru – predstavu „Mamin dašak u svemiru“, u režiji Dušana Matejića.

Uzevši u obzir i da su naši glumci krajem septembra osvojili nagradu na festivalu u bugarskom gradu Lom, Studentski kulturni centar sa ponosom može da kaže da naše pozorište sezonu otvara na najbolji mogući način!

„Mamin dašak u svemiru“, predstava u režiji Dušana Matejića, po motivima drame „Zeko, zeko“ francuske rediteljke Kolin Sero, biće premijerno izvedena na sceni Akademskog pozorišta 8. oktobra u 21 sat . “Zeko Zeko” je priča o siromašnoj porodici, koja je slična mnogim siromašnim porodicama, što znači da publika može da se pronađe i u karakterima, i u okolnostima , kaže reditelj predstave Dušan Matejić.

U svetu terorista, usamljenih i brbljivih komšinica, razvedenih ćerki, otupštenih očeva i, najzad, u svetu sveopšte globalne krize, jedna MAMA je sagradila svoj “svemir“ za sebe i svoju porodicu. U tom svemiru ona se i smeje i plače ali uvek – sa toliko života i želje za životom! Žanr ove predstave je stanje duše i svesti naše Mame. Naposletku, zašto ne bismo ovu predstavu posvetili svim majkama?“, navodi on.

Za sve one koji ne uspeju da pogledaju premijeru, prva repriza predstave zakazana je za 9. oktobar. Na sceni Akademskog će se zatim 11. oktobra igrati „Teatar improvizacije“, a 16. je rezervisan za „Hadersfild“. 18. oktobra publika može da pogleda predstavu „Mamin dašak u svemiru“, 23. komad „Mučenici“, a 30. oktobra će se na maloj sceni igrati „Zeus EX“.

25. oktobra publiku očekuje i prva nagrađena predstava u ovoj sezoni – „Predgrađe“, koja je osvojila srca publike i žirija na nedavno održanom festivalu „Krsto Pisurka“ u Lomu (Bugarska , i dobila specijalnu nagradu opštine Lom za najbolju predstavu.

Ovo je prvo igranje „Predgrađa“ van matične scene, prvi festival u ovoj sezoni i prva nagrada, zbog čega smo presrećni! Žiri je bio oduševljen glumom našeg ansambla i stalno isticao to da smo neverovatno uigran tim. Pohvalili su naše glumce i rediteljku Jelenu Đorđević, koja je, kako su naveli, od glumaca stvorila uigranu ekipu koja igra poput profesionalaca“, navode u Akademskog pozorištu SKC-a.

U konkurenciji je bilo više od dvadeset predstava iz Bugarske, jedna iz Makedonije i jedna iz Srbije.
Studentski kulturni centar pozova sve ljubitelje pozorišta da i u narednim mesecima budu sa Akademskim pozorištem, da gledaju naše predstave, a naši glumci će i u ovoj sezoni opravdati dugogodišnje poverenje publike!

Takođe pročitajte

17 horova iz 12 zemalja na Međunarodnom festivalu duhovne muzike “Muzički edikt” u Nišu

U niškom Sabornom hramu Silaska Svetog duha na Apostole i na platou ispred Svetosavskog doma …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.