Mali vodič za pametnije kuvanje: kako čuvati namirnice i organizovati svoju kuhinju

Ako smo tokom dana izolacije savladali još jednu veštinu – onda je to sigurno kuvanje i pečenje kolača.

Novih recepata ili starih bakinih tajni koje su konačno ugledale svetlo dana u našim kulinarskim specijalitetima, zaista nije nedostajalo na društvenim mrežama. Kako se situacija polako vraća u normalu, vreme je za unapređivanje novostečene veštine. Stručnjaci iz kompanije IKEA pripremili su zato rešenja i savete koji će vam pomoći u čuvanju hrane i namirnica ili pripremi novih obroka od jučerašnje hrane.

Dobro su rešenje posude PRUTA jer ne zauzimaju puno prostora, a mogu se koristiti i u mikrotalasnoj.

Organizacija frižidera je pola posla
Nakon pranja svežih namirnica, poželjno ih je staviti odvojeno u prozirne posude u frižider, kao što su IKEA 365+ posude za hranu, u kojima hrana duže ostaje sveža jer se vazduh može istisnuti, a mogu se koristiti i za rernu. Dobro su rešenje i posude PRUTA jer ne zauzimaju puno prostora, a mogu se koristiti i u mikrotalasnoj. Za lakše snalaženje preporučljivo je na kutije staviti i nalepnice sa imenom, kao i datumom kupovine.

Frižider se može organizovati prema učestalosti korišćenja nekih namirnica ili prema vrstama hrane. Na primer, na jednu policu možete poslagati namirnice za doručak, na drugu za ručak, na treću za večeru ili kombinovati voće i povrće na jednom mestu, a mlečne proizvode na drugom.

Čuvanje trajnih namirnica
Dobar način za uštedu prostora prilikom čuvanja namirnica poput testenine, pirinča, šećera ili brašna je odmah ih izvaditi iz originalnog pakovanja i prebaciti u staklene, poput onih iz linije KORKEN, koje se lako mogu staviti jedna do druge ili jedna na drugu. Na ovaj način ćete u svakom trenutku znati čime raspolažete, kakve su vam zalihe, a samim tim lakše planirati obroke.

Ako želite da koristite namirnice iz prethodnog obroka u pripremi novog, složite ih u kutije pa u frižider, zalepite na njih oznake, a možete ih i složiti po redosledu po kom nameravate da ih ponovo koristite.

Kako čuvati voće i povrće, ali i grickalice
Voće i povrće, kao i hleb, možete zamrznuti u plastičnim kesama ko što su ISTAD. Sveže voće i povrće, kao i voće koje nam je ostalo nakon pripreme ceđenih sokova, možete čuvati u poklopcima za hranu, poput OVERMATT, pomoću kojih će zadržati svežinu.

Grickalice koje ne želite da vadite iz originalnih pakovanja, a niste ih do kraja pojeli, preporučljivo je dobro zatvoriti – koristite štipaljke BEVARA koje će pomoći da se očuvaju njihovi izvorni ukusi i teksture. Dobro rešenje je i BEVARA zatvarač za vrećicu pomoću kog možete zatvoriti, na primer, vrećicu sa semenkama, a kada vam zatrebaju, ne morate prevrnuti sve.

Voće-i-povrće-kao-i-hleb-možete-zamrznuti-u-plastičnim-kesama-ko-što-su-ISTAD

Check-lista za organizaciju kuhinje
Male promene u organizaciji kuhinje i planiranju obroka koje ne zahtevaju puno vremena, dugoročno će vam uveliko pomoći – ređe ćete ići u trgovinu, a priprema obroka trajaće kraće i biće jednostavnija. Proverite primenjujete li već neke od ovih saveta, a ako ne, onda je upravo sada najbolje vreme da započnete:
-Namirnice koje koristite češće (npr. semenke, voće i povrće, začini) stavite u plastične kutije, poput VARIERA kutija, i biće uvek nadohvat ruke.
– Koristite vertikalni prostor – na zidove instalirajte police, a kuke ili šipke odlične su za najnužnije stvari.
– U ormarima koristite umetke za police, poput VARIERA umetaka, što omogućava više prostora za čaše i tanjire, ali i za konzerviranu i dugotrajnu hranu.
– Dodatne količine takve hrane, poput brašna ili kafe, držite na vrhu ili dnu ormarića kako biste ih lako dopunili kad zatreba.

Više inspiracije možete pronaći na internet stranici kompanije IKEA.

Takođe pročitajte

Februarsko kupanje u Dag banjici – Na izvoru lekovite vode i prirodne harmonije

U dubinama planinskih klisura, tačnije u kanjonu Gradašničanske reke, nalazi se izvor poznat kao Dag …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.