ponedeljak , septembar 23 2019
Početna / BIZNIS / Maketarstvo – hobi, veština i umetnost?

Maketarstvo – hobi, veština i umetnost?

Sam pojam maketarstva verovatno ima različito značenje za različite ljude.

Nekim ljudima izrada maketa po uzoru na raznovrsne likove i predmete iz naučno fantastičnih filmova izlazi iz okvira maketarstva, dok drugi smatraju da je to definitivno deo maketarstva. Mi nećemo ulaziti dalje u ovu raspravu, ali ćemo zato rado predstaviti šta je maketarstvo, zbog čega je tako zabavno i zašto mnogi uživaju da provode sate stvarajući minijaturne replike predmeta.
Pričali smo sa stručnjacima iz edukativnog centra Beo Art House, koji i sami organizuju radionice maketarstva na kojima možete naučiti početne ali i napredne tehnike. Pritom je prvi čas besplatan i možete da odustanete u svakom trenutku, ako to nije nešto što vas privlači.
Definicija maketarstva – šta je zapravo maketarstvo?
,,Maketarstvo je veština i umetnina stvaranja minijaturnih realističnih replika originalnih predmeta u svrhu izlaganja.’’
Kako biste sklopili širu sliku i suštinu maketarstva, verovatno će vam biti od koristi da ovu definiciju razložimo i objasnimo zašto smo koristili baš ove reči u procesu definisanja.
Veština i umetnina – Nema sumnje da je maketarstvo veština, ali da li se može smatrati umetnošću? Detaljnije ćemo obraditi ovo pitanje dalje u tekstu.
Stvaranja – Ova reč je upotrebljenja jer pokriva samu konstrukciju i dalje farbanje i odnosi se podjednako i na upotrebu kitova (pripremljenih delova) i na pravljenje makete ,,od nule’’.
Minijaturnih – makete su umanjene verzije raznoraznih predmeta. Ovde se pravi razlika sa modeliranjem, gde umanjene verzije moraju da budu srazmerne i to je ključna stavka kod modeliranja.
Realističnih replika – Nema ništa loše u stvaranju umetničkih impresija predmeta iz stvarnosti, ali bi ih takva interpretacija izvela iz okvira maketarstva. Kod maketa je jako bitno da su objekti realistične replike.
Originalnih predmeta – pod ovim terminom podrazumevamo predmete iz realnog ili sveta fantazije. Bitno je da imate model po kojem ćete napraviti svoju maketu.
U svhru izlaganja – Ovo je važno jer je fundamentalni aspekt hobija da napravite modele koje ćete gledati i sa ponosom pokazivati drugim ljudima.
Da li je maketarstvo umetnost?
Nema sumnje da je maketarstvo veština, budući da uključuje stvaranje tro-dimenzionalnih predmeta korišćenjem veština oblikovanja za čiji razvoj su potrebne godine kako bi dovele na najviši nivo. Baš kao kod kovača, slikara, vajara… Možda je manje jasno da li se maketarstvo u svom obliku može smatrati umetnosti.
U svom najosnovnijem obliku verovatnije je da se može posmatrati samo kao veština (iako nema ničeg lošeg u tome). Ako stvaranje jedne makete uključuje samo kupovinu kita i sastavljanje delova uz praćenje uputstva za sklapanje, onda nema mnogo prostora za raspravu da je u procesu bilo umetničkog nadahnuća.
Međutim, postoje mnogi maketari koji pristupaju ovom hobiju veoma ozbiljno i pristupaju na jedinstven način. U fazi sklapanja, delovi kitova se često menjaju, poboljšavaju i dodaju im se veoma intrigantni detalji kako bi svaka maketa bila jedinstvena. Postala je praksa da se maketa izlaže u diorama okruženju koje ne samo da ističe maketu, već doprinosi celokupnom doživljaju makete kod gledaoca i nastoji da ispriča priču koja budi emociju.
Deo izrade u kojem se duh umetnosti u potpunosti oslobađa je farbanje. Pravi majstori maketarstva će sa velikom pažnjom i strašću besomučno nanositi sloj za slojem različitih sredstava kako bi se prikazali oni sitni detalji. Na taj način se stvara mnogo više od same replike originala. Razne napredne tehnike mogu totalno da transformišu običnu maketu i da joj stvore onaj ,,vau’’ faktor.
Npr. skorašnja tehnika modulacije boje je više usmerena na isticanje vizualnog doživljaja makete od samog realizma. Prilikom izrade jedne makete mogu se koristiti akrilne, vodene, uljane i pastelne boje kako bi se dobio željeni efekat; dok bi neka jednostavnija maketa bila izrađena od samo jednog tipa boje.
I dalje smatrate da maketarstvo nije umetnost?
Ako i dalje sumnjate u umentičku vrednost prvoklasnih maketa, možda bi vas poseta nekom događaju maketarstva ubedila. Ne samo da će makete biti prizor, već je moguće prepoznati različite stilove mnogih maketara (umetnika) baš kao što je to moguće prepoznati karakteristične stilove slikara i vajara. Takođe je moguće videti da dve makete istog predmeta mogu da budu veoma različite, a pritom vrlo realistične.
Da li je maketarstvo umetnost? Zavisi od maketara. Bila umetnost ili ne, maketarstvo je jedan od najpopularnijih hobija na svetu, a to dosta govori o lepoti same aktivnosti.

Takođe pročitajte

Književna kolonija Sićevo – Program

Književna kolonija “Sićevo” otvorena je juče, a mi vam donosimo program koji je predviđen za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.