Majka Vinka – jedino i najveće bogatstvo su deca

„Poželeo sam uspomenu sa njom i kada sam kleknuo pored nje da se slikamo zagrlila me je sa neverovatnom ljubavlju kao da me rodila ona. Verujte mi, kao neko ko je izgubio majku relativno rano, osetio sam majčinsku ljubav u tom zagrljaju, hvala joj, ovo je samo jedan od utisaka sa promocije knjige „Majka“ autora Vinke Milošević-Petrušić koji je sa nama podelio Siniša Dimitrijević Sidži.

Jedna od najemotivnijih promocija održana je sinoć u leskovačkom Centru za stručno usavršavanje gde je leskovačka heroina, babica Vinka predstavila svoju treću knjigu. Obavila je više od 20 hiljada porođaja i sada u desetoj deceniji života pleni ljubavlju i plemenitošću.

“Neka rađaju žene i budu iskrene, prave majke. Jedino i najveće bogatstvo su deca,  kaže autorka knjige koja je bila neko koga su generacije Leskovčana prvo ugledale na svetlost dana. Porodila je na hiljade žena  a sama se nije ostvarila kao majka.

Doajen leskovačke ginekologije i akušerstva Slavko Krstić kaže da se ova najnovija knjiga, koja je napisana lakim i razumljivim stilom sa puno događaja i pouke, može čak da se uvrsti u jedan udžbenik babičke škole u završnim razredima.

„Ona je znanje stečeno iskustvom ovde pokazala a to je najdragocenije danas. Ja bih rekao da je majka ravna po prostranstvu kosmosu. Patrijarh Srpski Pavle je govorio da je najveće dostignuće čovečje majka. Kako se vojnik bori za slobodu svoje otadžbine tako se bori i majka za život svog deteta, kazao je ugledni lekar.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić kaže da je i pored mnogo bitnih i neodložnih obaveza za njega ova promocija stavi bila prioritet.

„Majka Vinka to zaslužuje kao i što zaslužuje da joj se Gornja Jablanica oduži na svaki mogući način jer nas je godinama predstvaljala u najboljem mogućem svetlu. Na Zavičajnim susretima odlikovaćemo je priznanjem kao mali znak pažnje i zahvalnosti, kazao je Arsić.

Dr Živan Stojković u sivilu kazao je da zbog „nametnog provincijskog kompleksa često zaboravljamo skriveno bogatstvo i sposobnost običnih ljudi“.

„Ljudi koji pokazuju svoju duboku iskrenost i produhovljenost, stvaralačku energiju pronicljivost i empatiju prema ljudima i pojavama u okviru svog posla koji obavljaju sa posebnom posvećenošću. Savladana je nepotrebna skromnost I svom silinom je osvetljena ona strana života koja predstavlja darovitost za stvaralaštvo. Jedna od takvih simbola je I Vinka. Iako u devetoj deceniji života bez velikog mudrovanja, ljudski pokaže mozaik sa jasnom porukom da žena I majka mora da se stavi na pijedestal opstanka čovečanstva, kazao je Stojković.

O knjizi je govorio i njen urednik Miodrag Andrejević a književnica Violeta Grujić, koja je vodila program, pročitala je svoju priču koja je posvetila “majci”Vinki.

 

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.