Magnet spermatozoida – nova šansa u borbi protiv steriliteta

Parovi koji imaju problem sa sterilitetom, prvi u regionu mogu da urade magnetnu selekciju spermatozoida i značajno povećaju uspešnost vantelesne oplodnje.

Embriolozi preporučuju ovu proceduru u slučajevima kada postoji neobjašnjeni uzrok steriliteta ili loš loš nalaz spermograma.

Procedura je potpuno neinvazivna i bezbedna, a pre samog čina laboratorijskog spajanja ćelija, obavlja se selekcija najkvalitetnijih i najpotentnijih spermatozoida u uzorku.

Magnetna selekcija, koja se obavlja jedino u specijalnoj ginekološkoj bolnici „Jevremova“, članici MediGroup, vodećeg privatnog zdravstvenog sistema u Srbiji, namenjena je parovima kod kojih postoji visok nivo DNK fragmentacije kod spermatozoida koji utiče na prestanak razvoja embriona ili može dovesti do spontanog pobačaja.

Studije su pokazale da korišćenje ovog vida obrade i selekcije spermatozoida pre samog laboratorijskog dela postupka vantelesne oplodnje, značajno uvećava njenu uspešnost.

DNK fragmentacija se u “Jevremovoj” može proveriti jednostavnim testom, a ne može dijagnostikovati standardnim metodama obrade i pregleda. Najveći uzrok DNK fragmentacije su oksidativni stres, febrilna stanja, infekcije, pušenje, konzumiranje alkohola, narkotici, ali i izloženost zagađivačima.

MASC sistem je osmišljen tako da sve spermatozoide koji nemaju potencijal magnetnom separacijom isključe iz dalje obrade. Jedini spermatozoidi koji preostanu nakon ove obrade, su oni koji nemaju DNK fragmentaciju i koji samim tim imaju veliki potencijal za dalji postupak.

Uvođenjem ovog sistema, specijalna bolnica “Jevremova”, postala je jedna od malobrojnih klinika u Evropi, a prva u regionu, u kojoj je moguće uraditi magnetnu selekciju spermatozoida (MACS).

Takođe pročitajte

7 saveta za zdraviji život u čast Svetskom danu zdravlja

Svetski dan zdravlja, koji se svake godine obeležava 7. aprila, predstavlja značajan datum u globalnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.