utorak , 13 aprila 2021

Ljudskost, nacionalnost, ljudska prava i rasa u izložbi Kristine Janjić

Izložba Kristine Janjić biće otvorena 3. septembra u Salonu 77, u organizaciji Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Кristina Janjić je rođena 1991. godine u Vranju. Trenutno je na trećoj godini doktorskih akademskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu,gde je završila i master i osnovne studije u klasi prof. dr. um. i književnika Milete Prodanovića.

Кao stipendista francuske vlade provela je jedan semestar na Nacionalnoj akademiji lepih umetnosti u Parizu u klasi profesora Fransoa Boaroa. Pored likovne akademije, završila je i englesku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Živi i radi u Beogradu.

Na izložbi će se naći nekoliko njenih projekata nastalih poslednjih par godina:
1. projekat „Deklaracija na toalet papiru“, redimejd, fabrička serija toalet papira sa odštampanim zapadnoevropskim deklaracijama sa serijom uložaka sa ženskim pravima i pelene za odrasle sa pravima starih osoba – tehnikom sitoštampe.
2. projekat „Pomen Hičbotu“, komemorativni porodični oglas povodom smrti robota koji je vandalizovan u Filadelfiji 2005. godine i lingvističko istraživanje novinarskih članaka na Internetu koji su pisali o ovom događaju.
3. Slike „Pepa prase“ i „Ptica trkačica“
4. projekat „Zastava Evropske unije“ redimejd, performans
5. video instalacija „Ledi Magbet“, videorad koji je projektovan na lavor i koji se bavi feminističkom teorijom umetnosti.

Cilj izloženih projekata je da, pored perceptivnog pruži posmatraču i kratko iskustvo, u smislu preispitivanja i subvertiranja postojećih društvenih normi.

Кristinina umetnost nema za cilj dostizanje određenih konkretnih društveno – političkih ideala već deluje u vidu provokacije, time što podstiče posmatrača na kritičan odnos prema određenim društvenim normama poput pitanja ljudskosti, nacionalnosti, ljudskih prava i rasa.

Takođe pročitajte

Izložba unikatno oslikanog tekstila Milene Anđelković u galeriji Art 55

Milena Anđelković,  slikarka iz Niša predstaviće se svojim sugrađanima 13.aprila u galeriji Art 55 gde …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.