četvrtak , 19 maja 2022

Ljudski resursi danas

Četvrta industrijska revolucija je započela i njene posledice su već jasno vidljive. Možda ne svima, ali nama koji smo često u kontaktu različitim organizacijama, trend je jasan.

Na osnovu većine procena, očekivanje je da će do 2030-te godine oko 40% poslova, koje trenutno obavljaju ljudi, moći da se zameni automatizacijom. Zato se mora promeniti način na koji rukovodioci, a i službe ljudskih resursa razmišljaju.

Značajna promena je nastala i razvojem novih grana robotike, Big data-a sistema, mogućnosti obrade podataka, IoT i drugih informacionih tehnologija. Došlo je i do značajnih promena mobilnosti i načina rada, pa su sada razni alternativni vidovi zapošljavanja postaju uobičajeni. Tako, na primer, projektno zapošljavanje, „outsourcing“ i „freelance“ poslovi, jednom rečju „Gig economy“, zauzimaju sve veći procenat BDP-a razvijenih zemalja. Ovo počinje da ima i sve veći uticaj na radnu snagu i na našim prostorima, jer daje mogućnost ljudima da više ne rade lokalno. „Gig economy“ tako utiče na sve firme, na neke vrlo direktno, a na sve ostale indirektno.

Sada je ključno pitanje: Kako povezati ljude, ciljeve kompanije i tehnološki napredak?

Za početak, lideri HR službi treba da promene pristup radu, poboljšaju način funkcionisanja svojih službi i pripreme i sebe i organizaciju za budućnost.

HR profesija je evoluirala od administrativaca koji se bave kadrovskom dokumentacijom i pravnim poslovima do direktora službi HR-a koji su jedni od ključnih rukovodilaca i koji imaju za cilj da razvijaju merljivo poboljšanje performansi. Zato HR služba treba da odmakne daleko od sadašnjih praksi i iskoristi tehnološki napredak, kako ne bi bila „pregažena“ od strane drugih službi koje uveliko koriste analitičke alate i dostupnu tehnologiju.

Prihvatanje digitalizacije i data analitike kao ključnog saveznika u razvoju ljudskih resursa predstavlja najveći pomak koji se poslednjih godina desio u svetu HR-a. Sada funkcija ljudskih resursa treba biti usmerena više na davanje podrške biznisu i ostvarivanju ciljeva poslovanja, a ne na administraciji ljudi.

Direktori HR-a treba da budu uključeni u donošenje strateških odluka, da budu lideri promena, a ne puki izvršioci strategija koji su neki drugi doneli. I za koje smatraju da se ne mogu izvesti i da su nerealne. Tada je, dragi direktori, kasno za korekcije.

Kako ovo rešiti?

Mora se podići nivo očekivanja CEO-ova od HR službe i postaviti ciljevi koji su više vezani za ostvarenje planova i biznis KPI-eva, a ne samo jednostavno izveštavanje.

Najteže što predstoji je svakako promena svesti i načina razmišljanja u službama ljudskih resursa. Intuicija, emocionalna inteligencija i jednostavne analize nisu više dovoljne. Sada je očekivanje na podršci poslovanju i zato odluke moraju biti donete prema podacima tj. njihovoj analitičkoj obradi.

Treba pokazati nosiocima biznisa da raspolažete metodama koje mogu da pokažu šta je uzrok, a šta posledica, a ne samo da postoji korelacija između dve pojave. A to je ključ dobre podrške poslovanju i donošenju odluka.

I ne zaboravite da kada se kreće na put razvoja, on je u svakoj firmi drugačiji. I ne samo to, već i u jednoj firmi može biti više validnih pravaca. Ponekad je zapravo, najteži deo izabrati jedan. Prvo, treba postići dovoljan konsenzus na najvišem nivou i onda sakupiti dovoljno široku podršku za izabrano rešenje.

I ne zaboravite da rezultati dolaze polako. Potrebno je i da razni elementi organizacije rade paralelno da bi se videli rezultati. A cilj je jasan, treba održati organizaciju. Zato je potrebno imati dosta vere, samouverenosti i upornosti. A koristi, one će biti mnogo veće nego što mislite. Mnogo veće.

Krećemo? 😉

 

Autor: iConsult Belgrade

Takođe pročitajte

Formula 1 uz pomoć Niške urbane gerile stigla u Niš!

Nakon ukazivanja na problem neodržavanih javnih zelenih površina u Nišu, zatim predloga da umesto parkića …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.