Ljubavni odnos Evrope i Pukovnika u niškom teatru

Predstava Evropa bavi se odnosima muškarca i žene, polemiše konceptom demokratije, otkriva ponavljanje istorije čovečanstva i gledaocima prikazuje slojevitu priču, obojenu izazovnim pitanjima, koja naglašava aktuelne teme u duhu našeg vremena.Ovo delo urađeno je po tekstu poznate hrvatske književnice i dramaturškinje Ivane Sajko, u koprodukciji Imaginarnih i Cankarjevog doma iz Ljubljane i u režiji Primoža Ekarta.

predstava evropa nisU provokativnom tekstu Ivana Sajko nalazi inspiraciju u antičkom mitu o Evropi i Zevsu, Brehtovoj drami „Majka Hrabrost i njena deca“ i u aktuelnim, tragičnim događajima na granicama Evropske unije.

Evropin obračun s Pukovnikom – jučerašnjim partnerom i današnjim neprijateljem – predstavljen je upečatljivim songovima, nadahnutim glumačkim kreacijama petoro mladih glumaca i Barbare Cerar u naslovnoj ulozi. Razotkrivanje Evropinog i Pukovnikovog ljubavnog odnosa ne izbacuje na površinu samo krvave ratove iz prošlosti, nego dovodi u pitanje i samu njihvou budućnost – “Treba ga procesirati i zaboraviti. To je strategija narednog stoljeća“– jedna je od poruka predstave.

Predstava je prošle godine, na 25. festivalu hrvatske drame „Marulićevi dani“, dobila nagradu za umetničko dostignuće.

U režiji Primoža Ekarta igraju Barbara Cerar, Sara Gorše, Lena Hribar, Žan Perko, Filip Samobor, Nik Škrlec a prate ih Davor Herceg (klavir) i Mitja Tavcar (bubnjevi).

Premijeru predstave u Nišu organizovali su Delegacija Evropske unije i ambasade Republike Slovenije.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.