utorak , 17 maja 2022
foto Leon Bijelić

Ljubav prema kuvanju kao glavni sastojak

Leskovac, grad na jugu Srbije, poznat po istoriji, paprikama, čuvenim roštiljem a pre svega po talentovanim i vrednim ljudima a jedan od njih je Dragoljub Stojanović, kuvar u beogradskom hotelu “Metropol”.

Dragoljub je završio Turističko-ugostiteljsku školu u Leskovcu, smer kulinarski tehničar, ali iz “drugog pokušaja”.

“Od malena me je interesovalo kuvanje, ali prvenstveno sam upisao Gimnaziju misleći da je taj duh kuvara “iščezao” međutim vrlo brzo sam shvatio da to nije škola za mene, a to su pokazivale i moje ocene, ubrzo zatim sam upisao drugu srednju školu, Trgovinsko-ugostiteljsku, na smeru kuvar i kulinarski tehničar i odmah sam znao da sam na pravom mestu, i da je to ono što meni treba i za šta želim da se dalje usavršavam.”

Inače, Trgovinsko ugostiteljska škola u Leskovcu, poznata je po svojoj sjajnoj organizaciji   i aktivnostima. Brojna takmičenja, sajmovi, razmene znanja i iskustava između učenika drugih gradova i zemalja, dokaz su više predanosti nastavnika i učenika ove škole.

Roditelji ovog mladog i perpektivnog kuvara se inače vec dugo bave porodičnim biznisom koji je još njegov deda započeo, i negde je i bio plan da on i brat nastave tim putem. Ali, kod Dragoljuba je ipak prevagnula strast prema kuvanju i oni su ga u tome apsolutno podržali i na tome im je neizmerno zahvalan.

“Nakon srednje škole sam upisao Visoku hotelijersku školu strukovnih studija na smeru gastronomija, i tu se nastavilo moje dalje školovanje, zatim je usledila faza obavljanja obavezne prakse, sticajem okolnosti ja sam bio raspoređen u hotelu Metropol, priča nam Dragoljub o životu posle srednje škole i putu iz rodnog grada.
“U hotelu sam zadržan odmah nakog završene prakse da tu i radim i izuzetno sam zadovoljan i poslom i kolegama i svime što sam ovde naučio. Slobodno mogu da kažem da sam ovde stekao prijatelje za ceo život i da je ovo znanje koje sam ovde usvojio nešto što će mi služiti i kroz celu moju karijeru. Naravno, planiram da školovanje i usavršavanje nastavim u inostranstvu i ako sve bude  teklo po planu, otvorim svoj restoran i tako ostvarim još jedan svoj veliki san iz detinjstva, kaže nam Dragoljub o svojim planovima za budućnost.

Što se tiče samog zanata kao i hrane interesovalo nas je šta se to “kuvalo” u njegovoj kuhinji i šta je njemu omiljeno i najdraže da sprema.
“Oprobao sam se u pripremanju najrazličitijih jela svih delova sveta, italijanska, japanska, srpska, azijska, mediteranska, francuska… Izdvojio bi mediteransku kuhinju jer obožavam da pripremam paste i rižota na najraznovrsnije načine, da se igram sa dekoracijom, isprobavanjem i pravljenjem svojih recepata, u tome posebno uživam”.

foto Leon Bijelić

I za kraj nam je otkrio šta je to što mu je najbitnije u ovom poslu i na koji način je osluškivanje soptvene intuicije uticalo na njegov život.

“Pre svega najbitnije mi je da su ljudi koji probaju moja jela zadovoljni i da se uvek rado vraćaju uz napomenu „ ono od prošlog puta, kaže nam kroz osmeh ovaj mladić.

“Zaista sam srećan i zahvalan da radim ono što volim, i da se samim tim svakog dana na poslu osećam prijatno i lepo. Zato bih preporučio svima da oslušnu sebe, da pronađu ono što vole i što ih ispunjava i da samim tim žive svoje snove radeći poslove iz ljubavi kao što ja to danas radim.”
Slažemo se sa Dragoljubom i želimo mu puno uspeha u daljem životu, pa što da ne, možda i neka emisija ili knjiga sa ličnim receptima!

Autor fotografija: Leon Bijelić

http://leonbijelic.com/

 

Takođe pročitajte

Kerber na Letnjoj pozornici u Nišu

Kerber se vraća na Letnju pozornicu da proslavi 40. rodjendan sa niškom publikom 11. juna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.