četvrtak , 23 marta 2023

LJILJANA BLAGOJEVIĆ – Pobedićemo primitivizam silikonskih varvara

Glumici Ljiljani Blagojević na 56.Filmskim susretima uručena nagrada za životno delo “Pavle Vujisić” a govor kojim se zahvalila na nagradi dugo će odzvanjati Letnjom pozornicom na niškoj Tvrđavi.

“Postoje vremena nevremena kada glasniji potisnu tihe, nepametni nadglasaju mudrace, umetnost zanemi pred navalom buke i besa, silikonskih varvara i njihovog primitivizma, kada istinsku lepotu i talenat, snagu stvaralaštva proglase za stranputicu. Zato su ovakve nagrade važne, da se naslone na autoritet onoga čije ime nose, snagu njegovog talenta, raskoš njegovog umeća. I sve dok iza sebe imamo Tvrđavu, čiji je jedan od bastiona bio Pavle Vujisić, lakše nam je u toj borbi, znamo da ćemo pobediti. Gospodin Pavle Vujisić je bio čovek kao Da Vinči. Znao je bukvalno sve o svom poslu, superioran kao Zevs među čobanima. Znao je da napiše pesmu, da da savet, upeca ribu, razvije prezir prema skorojevićima i primitivcima, zapeva glasno. Zato mi je nagrada koja nosi njegovo ime velika i ja ću je nositi sa čašću i zahvalnošću, reči su naše slavne glumice.

Nagradu, koja se sastoji od plakete sa likom Pavla Vuisića, monografije i dokumentarne filmske istorije o dobitniku, biće po tradiciji uručena na otvaranju Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma “Filmski susreti” u Nišu.

Blagojević je na filmu debitovala 1978. godine epizodnom ulogom u filmu “Boško Buha” reditelja Branka Bauera, a svoju prvu glavnu ulogu ostvarila je u filmu Emira Kusturice “Sjećaš li se Doli Bel” (1981). Do sada je snimila više od 50 filmova.

Godine 1996. postala je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a na sceni je odigrala preko 60 uloga iz klasičnog i savremenog repertoara.

Trenutno radi na snimanju filma i serije “Heroji Halijarda” reditelja Radoša Bajića, a pojavljuje se i u predstojećoj kriminalističkoj seriji “Kljun” Jelene Gavrilović i Uroša Tomića.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na ovim prostorima, među kojima su Nagrada Žanka Stokić, Sergej Bondarčuk, Carica Teodora, Nagrada Joakim Vujić, Zlatni beočug i Zlatna antena.

 

Takođe pročitajte

Besplatan program za mlade talente u Nelt Grupi

”Dobar start“, talent program Nelt Grupe koji se već osam godina uspešno realizuje, od 2023. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.