Livada je apoteka na otvorenom

„Stres, loša hrana, hlorisana  voda, vazduh  pun olova  i gasova dovode do bolesti. Okrenite se prirodi, biljkama  i  zdravoj hrani,  poručuje nam dr Ljubinka Stojković,  lekar  i iscelitelj  koja u svojoj praksi kombinuje klasičnu i tradicionalnu   medicinu.

Ona je aprila ove godine osnovala udruženje  ,,Magična  vila“ čiji je  jedini cilj očuvanje tradicije sakupljanja lekovitog  bilja. Okupila je entuzijaste različitih  profesija. Udruženje raste iz dana u dan a dobrodošli su svi koji vole prirodu i  biljke.

magicna vila udruzenja„Odlazak u prirodu je izazov i prelepa avantura za osobe otvorenog  duha. Da li ste  nekada osetili potrebu da zagrlite  drvo, pružite ruku leptiru ili  se  na kolenima spustite ispred  biljke da osetite  njenu energiju. Zaboravili smo da dišemo, da  volimo  i da se družimo a priroda pruža svoje ruke  ka nama. Ne zaboravite da je livada apoteka  na otvorenom, kaže naša sagovornica i ističe da se „azbuka“   lekovitog  bilja brzo uči.

Ona je nedavno organizovala prvi seminar za lekovito bilje i fito terapiju pod pokroviteljstvom udruženja „Magična  vila“. Održana je edukacija  u Domu Zdravlja  u Sokobanji u trajanju od tri dana teorijske  nastave i  još toliko praktičnih vežbi u prirodi.20160620_110524

Tako su planine Rtanj i Ozren su  bile domaćini svih polaznika i ljubitelja lekovitog  bilja. Pod  vođstvom dr Ljubinke Stojković,  lekara fito terapije  i biljobera  Novice  Vidojkovića polaznici su  naučili da prepoznaju  lekovite  biljke.  Trećeg dana praktične vežbe su održane  u  mirisnoj  laboratoriji  na otvorenom, na livadi  pod suncem, među biljkama i leptirovima u neposrednoj  blizini  Etno vodenice .

novica vidojkovic„Zadovoljstvo je beskrajno kada  možete da istražite  deo livade i nađete  neobične  biljke okupane suncem i umivene rosom. Polaznici su pronašli  predivan  venčić divizme , detelinu s  četiri lista , belu  divizmu  i  hajdučku travu  neuobičajene  bledo roze  boje. Do sad poznate  vrste hadjdučice  su bela i  žuta. Biljober Novica Vidojković ima preko 70  godina i znanje  preko pola  veka. Voli i bere  biljke sa puno ljubavi Uzima  biljku na dlan kao da je leptir  koji može svakog trena da odleti. Zagleda je a zatim strpljivo  objašnjava  svima  kako se zove u narodu i čemu služi. Spreman je da satima, bez predaha priča i prenosi  znanje. Meni je došao  jednog dana sa buketom poljskog  cveća  i sa željom da mi prenese  to  narodno blago  što je  čast i zadovoljstvo.

Pored klasične  medicine Ljubinka je proučila i tradicionalnu medicinu Dalekog Istoka.  Naučila  da radi akupresuru, vizuelnu dijagnostiku, da izbalansira jelovnik zdrave hrane za ozbiljno obolele pacijente.zednik

„Upoznala sam postulate  Reiki terapije. Družila se sa majstorima joge  i srela Šamane. Učila fito i api terapiju od  najboljih  ruskih i  bugarskih   lekara i predavača. Srela  rekonktičare i upoznala ezoteriste. Sva ta  znanja su  mi pomogla da   izgradim svoj  stil lečenja   pacijenata. Narodno  znanje, obogaćeno tradicijom je  najlepše  i najbogatije. To je  nešto što je  blisko nama. Kažu, da  za sve  nas  postoji lek u okruženju u rasponu od  pet  kilometara od mesta gde smo rođeni.

Upućuje nas kako se približiti biljkama i upoznati njihova lekovita svojstva. Tako je u narodu poznata  biljka  u „blagobilje“ koja leči svaku ranu. Pa neobična „Evina trava“, biljka koja reguliše  ciklus kod  žena.

kantarion„Svaka  biljka svojim izgledom objašnjava šta leči. Ako pogledate plućnjak, videćete bele tačke na površini lista što ukazuje na slične promene  na plućima. Favorit  u biljnoj terapiji  je  nezaobilazna  biljka iz  naroda „nesvestiče“ koja svojim lekovitim eteričnim uljima rešava problem ULCEROZNOG  COLITISA. Žednjak, prelepa  biljka jarko  žute  boje. Raste iz  kamena. Može se  naći podno Rtnja. Bere se  tako što  makazama  sečete  cvetove. Kuva se na puteru  uz dodatak pčelinjeg  voska. Pomaže  kod upalnih procesa kod hemoroida. Uz to  pijte čaj od korena maslačka  .

Ljubinka je kaže da je svesna da će se možda nekome ovaj svet biljaka učiniti nedostižnim ali da su to samo naše kočnice. I sama se suočava s tim.hipo terapija

„Mislila sam da   nikada neću  smeti ni da se približim konju  a  kamoli da jašem .Smatrala sam da sam antitalenat za  tako nešto. Kad sam na  livadi ugledala Ružu  bila sam oduševljena. Njen vlasnik Cvele ubeđivao me je da je  bezbedno i da je uzjašem. Pričao mi je kako je ona dobra i plemenita. Mislim da mi je srce  bilo u grlu ali nakon pet minuta sam se opustila  kao da sam čitavog  života samo to i radila. Hipo terapija je fantastična. Pomaže da ispravite  kičmu  i opustite se. Osećate  kako vam  duž  kičme struji predivna energija. Kad ste poslednji put  probali nešto po prvi  put, usudite se lepo je i lako. Dobrodošli među vile i vilenjake, poručuje Ljubinka.

 

Dr  Ljubinka Stojković

Ordinacija  „Wizard“

Tel  060 014 8 955

 

Takođe pročitajte

Kako prepoznati krivu kičmu kod dece?

1. Šta je uzrok nastanka skolioze? Za nastanak skolioze se obično okrivljuje fizička neaktivnost, loše …

Jedan komentar

  1. Odusevljena sam ovom pricom. Treba disati punim plucima, previse smo u grcu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.