Letovi iz Niša za sada samo u sedam evropskih gradova

Broj putnika na niškom aerodromu u odnosu na prošlu godinu smanjen je za oko 68 odsto, kaže direktor sektora Aerodroma Konstantin Veliki, Dušan Knežević. Sa niškog aerodroma pet linija ide do Nemačke i po jedna do Švajcarske i Švedske.

Od 2. avgusta ponovo će biti aktivna linija do Berlina. Avionski prevoz najviše koriste građani koji imaju radnu ili boravišnu dozvolu ili pasoš Evropske Unije.

“Aviosaobraćaj iz Niša je krenuo 18.maja uvođenjem linije za Dortmund kompanije Wizz Air koja je početkom juna uvela svih pet destinacija.Kasnije se priključila Air Serbia koja leti sa niškog aerodrome od 15.juna. U ovom trenutku imamo sedam destinacija ka kojima se leti, četiri kompanije Wizz Air i tri kompanije Air Sebia”, kaže Knežević. Dodaje da se očekuje proširenje mreže linija u toku avgusta. Već imamo najavu da će od 2.avgusta početi letovi za Berlin. Čekamo da vidimo kako će se razvijati situacija sa Austrijom zbog ponovnog uspostavljanja linije za Salzburg i Beč”, kaže Knežević.

Dodaje da su pet destinacija za Nemačku kao o letovi za Švedsku i Švajcarsku.

“Svaka zemlja propisuje uslove za putovanje i ti uslovi se razlikuju za Švajcarsku, Švedsku i Nemačku. Uglavnom putuju državljani Evropske unije i državljani Srbije koji imaju boravišnu ili radnu vizu u tim zemljama. Svaka kompanija na svom sajtu ima uslove pod kojima se putuje kako bi putnici mogli da budu prihvaćeni na let pa je naša preopruka da pre nego krenu na put svi to pogledaju”, kaže Knežević.

Knežević dodaje da i na Aerodromu Konstantin Veliki postoje more kojih se oni pridržavaju.

“Obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, držanje distance od metar i po, higijena ruku i odeće. Svakom putniku se meri temperature. Preduzete su sve smere predostrožnosti zbog širenja korona virusa koje je propisao Institut za javno zdravlje”, dodaje Knežević.

Broj putnika nakon ponovnog uspostavljanja avio saobraćaja manji je za skoro 70 odsto.

“Zbog epidemije korona virusa osim turizma i aviosaobraćaj je grana industrije koja je jako pogođena celom situacijom.To nije slučaj samo sa Srbijom i Nišem, toje na globalnom nivou, gde se oseća značajan pada putnika. Mi smo tu negde u nekom proseku. U junu smo imali 68 posto manje putnika, a sličan procenat očekujemo i u julu, ali se ovi procenti poklapaju sa procentima na globalnom nivou”, objašnjava Knežević.

Iako je let do Malte najavljen za avgust, odluka o vraćanju ove linije čekaće septembar.

 

Izvor: Jug Press

Takođe pročitajte

Opština Lebane: Pionir u energetskoj efikasnosti

Opština Lebane, smeštena u srcu Srbije, ističe se kao primer izvrsnosti u sprovođenju projekata energetske …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.