Leto u Crnoj Gori – Cene smeštaja će vas iznenaditi

Crna Gora je građanima Srbije najčešće prvi izbor kada je reč o destinacijama za letovanje. Pored Grčke, najveći broj naših državljana letuje upravo kod naših južnih suseda.

Prethodne godine, usled posledica pandemije i inflacije obeležene su turbulencijama i promenama u cenama svuda u svetu, pa i u Crnoj Gori. Stoga smo istraživali koje su to aktuelne cene hotelskog, a koje privatnog smeštaja u Crnoj gori, a istražili smo i cene ostalih usluga u ovoj zemlji. U nastavku teksta vas čekaju ove infomacije.

Prosečne cene u hotelima u Crnoj Gori

Cene smeštaja u Crnoj Gori u jeku turističke sezone variraju od osam evra u privatnom smeštaju do 50 evra po osobi dnevno, koliko je potrebno izdvojiti za noćenje s doručkom u nekom od kotorskih hotela.

Budva je najpoželjnija destinacija za mlade i polupansion u popularnim hotelima u ovom gradu jula i avgusta kreće se od od 65 do 110 evra po osobi.

Budva ujedno spada i u nešto skuplje gradove Crne gore. Pa tako, za razliku do nje, cene hotelskog smeštaja za noćenje s doručkom, u zavisnosti od kategorije, u Baru se cene kreću već od 20 evra. U Herceg Novom su cene nešto malo više negu u Baru.

Apartmani u Tivtu i Radovićima mogu se iznajmiti u rasponu od 25 do 40 evra, dok su u Krašićima od 30 do 50.

Ulcinj sa najdužom peščanom plažom na primorju  i statusom destinacije koja je sve privlačnija mladima je istovremeno među jeftnijim destinacijama. Tako se ovde sa cenama od devet do 15 evra, a u Dobrim Vodama se kreću od 20 do 40 evra.

Kada je reč o luksuznijoj ponudi, ekskluzivni hoteli u Luštici i Perastu koštaju od 180 do 350 evra po sobi. Dok u Portomontenegru, lux  apartmani u kompleksu hotela, koštaju od 280 pa sve do 570 evra po danu.

Koliko vas može koštati privatni smeštaj u Crnoj Gori?

Pored velike ponude hotelskog smeštaja, turistima na raspolaganju i kvalitetan privatni smeštaj kategorizovan u skladu sa propisanim standardima, gde se cene kreću u zavisnosti od destinacije i kategorije objekta.

Tako recimo cene se kreću od osam evra u Herceg Novom, koji spada u povoljnije gradove. Bar smeštaj takođe se kreću donje cene oko 8-10 evra.

Kao nešto skluplje destinacije izdvajaju se Budva i Kotor gde se cene privatnih smeštaja kreću u proseku oko 20 evra.

Ulcinj i Tivat apartmani spadaju u vrlo povoljne i pronalaze se po cenama već od 10 evra.

Za one koji vole da pprovedu leto na planinama Crne Gore, Durmitor i Žabljak su najpopularnije destinacije i ujedno one sa bogatom ponudom smeštaja. Mnogi se u slučaju ovih destinacija oredeljuju za iznajmljivanje kuće, pogotovo, ako je reč o porodičnom putovanju ili putovanju u većem društvu.Cene se kreću oko 50-60 evra po danu, dok manje kuće je moguće iznajmiti i za 30-35 evra.

Ono što je prednost kod privatnog smeštaja jeste da rezervacijama na vreme, tačnije pre jeka sezone možete da uštedite znatnu količinu novca. Takođe, ukoliko spadate u grupu turista koji ne vole da menjaju smeštaj, već godinama letujete kod istih vlasnika, verovatno je da poskupljenja ako ga ima se ne odnosi na vas kao na redovnu mušteriju.

Kako dodatne usluge opterećuju budžet

Što se tiče cena ostalih usluga, veća i osetnija poskupljenja su više izuzetak nego pravilo. Cene su mahom ostale na dosadšnjem nivou, uz određeni minimalan rast.

Tako komplet od dve ležaljke i suncobran se može naći po ceni od osam evra u Baru, 10 u Herceg Novom, dok se u Kotoru i Budvi kreću 10-15 evra, kao u Ulcinju i Tivtu.

Kada je reč o cenama obroka u restoranima u pomenutim gradovima u jedna četvoročlana porodica bi trebalo da izdvojji od 15-20 evra za obrok. Cene u restoranima i kioscima brze hrane su približne kao i u Srbiji. Cene kafe kreću se od 90 centi do 1.20 evra koliko košta u skupljim gradovima..

Kada je reč o cenama gradskog prevoza i taksija, minimalna cena vožnje iznosi 50 centi u Baru i Budvi, dok u ostalim opštinama na primorju iznosi jedan evro.

Cene parkinga kreću se od 40 centi po satu u Ulcinju, do 80 centi u Kotoru. Dok isto ove usluge u Tivtu je koštaju 50 centi, u Baru i Budvi 60, a u Herceg Novom 70 centi.

Za kraj da podvučemo crtu. Prosečan rast cena se kreće od 15-20%, međutim, daleko od toga da je Crna Gora nepristupačna. Veliki broj ugostitelja je zadržao stare cene, pa se Crna Gora i dalje kotira kao destinacija koja je dostupna onima sa plićim, ali i onima sa dubljim džepom.

 

Nadamo se da su vam naše informacije bile od koristi. Mi vam želimo prijatan odmor i nezaboravno leto!

Takođe pročitajte

Srećan vam 19.novembar – Dan muškaraca

Međunarodni dan muškaraca (19.novembar) obeležava se već 24 godine širom planete, a osmišljen je kako bi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.