utorak , 29 septembra 2020

Leskovčanka Maja među malobrojnim našim ljudima koji su doktorirali u Švajcarskoj

Vest da je Maja Sekulić (42), rođena kao Mladenović, postala doktor medicinskih nauka i to iz oblasti oralne hirurgije sama po sebi ne bi bila zanimljiva da je nije jednog važnog detalja.

Maja je titulu doktora nauka stekla krajem prošle godine na Univerzitetu u Baselu a mentor joj je bio Prof. Dr. Andreas Filippi.

Ova Leskovčanka potiče iz ugledne lekarske porodice, otac Desimir je čuveni ortoped i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu u penziji, majka Ljiljana je godinama bila glvana sestra leskovačke Opšte bolnice a i brat Marko  je specijalista ortopedije. Završila je gimnaziju u Leskovcu a diplomirala na Stomatološkom fakultetu u Nišu 2004. godine. Odradila obavezan radni staz u trajanju od godinu dana na Stomatoloskoj klinici u ovom gradu i položila drzavni ispit u Beogradu.

Imala je sve uslove da započne uspešnu doktorku i naučnu karijeru ali već naredne godine  ljubav je učinila svoje pa se Maja upravo zbog nje preselila u Švajcarsku.

Nisam znala reč nemackog jezika, samo engleski. Do 2007. godine učila sam intenzivno nemački jezik da bi uspela da dobijem prvi posao u Švajcarskoj sa srpskom diplomom u struci. Naglašavam da me zaposlio Švajcarac, jer nijedan stomatolog sa prostora bivše Jugoslavije nije hteo ni da razgovara sa mnom, priseća se Maja svojih lekarskih početaka u jednoj od najuređenijih zemalja na svetu.

Uporedo sam se raspitivala za upis na fakultet, jer se zakon o radu sa srpskim diplomama u medicini i stomatologiji pooštravao. Inače, sa srpskom diplomom ne bih mogla nikada da imam svoju ordinaciju, što mi je oduvek bila želja.
Godinu dana kasnije konkurisala sam za upis master studija na Stomatoloskom fakultetu u Baselu, a uporedo sam radila i odlazila svaki dan vozom u Nemačku na Goethe Institut u Freiburg. Jedan od uslova da upisem master studije bio minimum nivo nemackog jezika C1 na Goethe institutu. Jos jedan, ne beznačajan uslov za upis na master studije, bio je taj da sam bilo kako povezana sa Švajcarskom, zato sto medicinu i stomatologiju u Švajcarskoj ne mogu da studiraju stranci). Moj suprug je odrastao u Basel-u i ima švajcarsko drzavljanstvo, tako da mi je on tada bio „karta“ za upis na studije, veli Maja kojoj je oduvek  bilo teže da se bori sa administracijom nego sa knjigom.
Tako je 2009.godine upisala Master studije na Stomatoloskom fakultetu u Baselu.

“Studiranje u vajcarskoj podrazumeva celodnevni boravak na fakultetu od 8-17 časova, predavanja i rad sa pacijentima. Na kraju studija mora i da se napise master rad i diplomirala sam 2012. godine. Odmah po zavrsetku studija, upisala sam doktorske studije. Od 2012. do 2017. godine radila sam u velikoj privatnoj ordinaciji u Baselu.
Od 2017. godine imam svoju privatnu ordinaciju u ovom gradu, zaposlila sam jos dva stomatologa i imam cetiri sestre, otkriva nam Maja koja želi da poruči da ništa nije nedostižno ako čovek veruje u sebe.

“Imala sam sebe i svoje snove a naravno i podršku supruga i porodice. Zato uvek ističem da mi je porodica na prvom mestu. Ponosna sam ma svog četvorogodišnjem sina i na činjenicu da sam se ostvarila kao majka i pored svih izazova i obaveza. Na poslovnom planu volela bih da proširim delatnosti u mojoj ordinaciji, a postoji i mogućnost da se vratim na fakultet na moj omiljeni predmet-oralna hirurgija.

Takođe pročitajte

Želite karijeru u IT sektoru? Možda je QA pravo zanimanje za vas

Ukoliko ste često na internetu sigurno ste se susreli sa skraćenicom QA. Ova skraćenica označava …

Jedan komentar

  1. ima dosta leskovcana al se ne eksponiraju

    Poznajem mnogo Leskovcana koji su nakon fakulteta zavrsavali master, doktorate u Svajcarskoj, Bazelu, Lozani, izuzetni i u Cirihu, jer svi konkurisu svuda ali retko ih pozove Cirih, obicno to bude neko manje mesto, Cirih je ipak Cirih, najtrazeniji kao najprestizniji i retko ko uspe da prodje u Cirihu. Nije ovo jedini slucaj, samo sto familija pridaje znacaj sta misli javnost, pa se eksponiraju. To je vrlo neobicno s obzirom da kad deca odu u svet, postanu deo sveta, na nacin da im misljenje male sredine ne znaci, jer ne vide sebe kao znacajnu jedinku, vec bukvalno osecaju da su deo ogromnog sveta gde ne postoje Leskovcani. Samo svetski covek. Cestitke svima takvima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.