Leskovčani rekorderi po proizvodnji ajvara

Regionalna privredna komora u dvorištu Šop Đokićeve kuće organizovala 5. Sajam leskovačkog domaćeg ajvara, zimnice i pića na kome učestvuje više od tridesetka izlagača iz Leskovca, Vlasotinca i Lebana.14536997_1059387344177644_854884948_oGoran Jović, predsednik Regionalne privredne komore kaže da je Leskovac jedini grad u Srbiji koji ima dva brenda, a to su roštilj meso i ajvar, omiljeni na domaćim i stranim trpezama.

„Pre brendiranja Leskovačkog ajvara godišnje se proizvodilo 35.000 tegli, a sada je proizvodnja dostigla million jedinica. To je dokaz o ekspanziji ovog specijaliteta na domaćem i inostranom tržištu.leskovacki ajvar brend

Gordana Petrović već 12 godina se bavi proizvodnjom ajvara ali i ostale zimnice i jedna je od onih koji su učestvovali u brendiranju ovog specijaliteta. Ona sama godišnje preradi 200 do 300 tona paprika u najkvalitetniju zimnicu. Tokom kampanje radi i po 18 sati dnevno. Ima ugovorenu proizvodnju sa povrtarima iz Trnjana i Palikuće.

„Pravim po pet hiljada tegli samo ajvara a još po toliko i ljutencu, lovačku salatu…Prodajem ih po 450 dinara po tegli a tržište mi je u Beogradu , Novom Sadu ali i u Leskovcu, kaže Gordana koja nam otkriva recept za ljutenicu. Potrebna je pečena paprika, blanširani paradajz, seckani celer.

ladovica vlasotince„Sve treba samleti i upržiti sa belim lukom a pri kraju dodati seckani celer. Na 15 kilograma povrća ide litar ulja, 200 šećera i so po ukusu, kaže Gordana.

Zanimljivu ponudu imali su i „komšije“ Vlasotinčani, odnosno Udruženje žena iz Ladovice koje su ponudile ajvara, ljutenicu, specijalitet „mackalicu“ ali i kozji sir u maslinovom ulju, bogat slatki program…

Pored hrane i proizvođači pića su se potrudili da prikažu bogatu ponudu rakija i vina. Zanimljiv je štand „Deda Vasine destilerije“  koji su poznati po voćnim rakijama, pre svega dunjevači i rakije od divlje kruške.deda vasina destilerija

„Rakiju od dunje proizvodimo na specifičan način, prvo je barima pa pasiramo pa tek onda počinje vrenje i zato ona ima miris kompota. Cena rakija su od 650 do 120 za rakiju od divlje kruške. Snabdevamo sve poznatije kafane u Nišu i Leskovcu, hvale se u ovoj destileriji.

paprika ajvarManifestacija je organizovana u saradnji sa lokalnom samoupravom, Udruženjem „Leskovački ajvar“, Turističkom organizacijom grada I Savezom zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Finansijsku podršku sajmu pružio je Fond za lokalni I ekonomski ravoj.

Takođe pročitajte

Sezona suvih paprika traje cele godine – iskoristite ih

Paprika se od severa do juga Srbije priprema na najrazličitije načine. Naravno, suve paprike, kao …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.