Leskovačke „bebe“ polaze u prvi razred

Genetičar dr Miodrag Stojković  i njegov tim sa Klinike za vantelesnu oplodnju „Spebo medikal“ podarili su od osnivanja, pre osam godina, na prostoru Leskovca šest novih odeljenja, a na prostoru cele zemlje više od 30.

stojkovic blizanciPrve bebe začete vantelesnom oplodnjom na ovoj klinici 1.septembra postaju školarci pa su na poklon dobili đačke torbe i školski pribor.

„Kad dođu deca za školu, onda vidite da je sve vredelo, da je sve to lepo. Ja sam više nego zadovoljan jer je u stvari ova bolnica dokaz da i u manjim sredinama uspešno radi i funkcioniše“, kaže Stojković.

A bilo bi još uspešnije kada parovi ne bi čekali duže od šest meseci do najviše godinu dana, posebno oni stariji od 30 godina.

„Ukoliko radimo sa ženama do 30 godina, uspešnost je preko 60 odsto, ta uspešnost opada sa godinama“, kaže ginekolog u Specijalnoj bolnici Nebojša Marković.stojkovic bebe

Sa puno ambicija i nade, genetičar Miodrag Stojković gotovo da se odrekao već stečene karijere naučnika svetskog glasa, da bi se posvetio lečenju parova u Srbiji koji imaju problema sa sterilitetom. Kada je pre devet godina, prvi u svetu, klonirao ljudski embrion u naučne svrhe, svrstavali su ga među pet najperspektivnijih naučnika u svetu „kome je Nobelova nagrada sasvim izvesna“. Posle Nemačke, Velike Britanije i Španije, gde je radio kao naučnik, krug je zatvorio povratkom u rodni Leskovac. U Specijalnoj bolnici, koju vodi sa suprugom Petrom, za osam godina prošlo je 6.600 pacijenata, urađeno 2.400 vantelesnih oplodnji. Rođeno najmanje 600 beba a  na je još putu stotinu.

Stojković se priseća da je bilo mnogo „nevernih Toma“ koji su ga odgovarali da se vrati u siromašnu Srbiju ali da se sve „muke“ zaborave svaki put kada rezultati budu pozitivni, kada dobiju slike tek rođenih beba ili kada su u prilici da ih ugoste i požele im srećan polazak u školu.

 

Takođe pročitajte

U Grčku sada možete otputovati avionom i autom, ali i liftom

Voleli biste da saznate više o Staroj Grčkoj, ali niste ljubitelj gabaritnih i suvoparnih istorijskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.