LESKOVAČKA LJUTENICA – zaštićena oznaka geografskog porekla

Po rešenju Zavoda za intelektualnu svojinu, nakon roštilj mesa, ajvara i sprže, registrovana je oznaka geografskog porekla „Leskovačka ljutenica“ kao ime porekla za autohtoni prehrambeni proizvod koji se dobija od uprženog i pasterizovanog povrća i to od svežeg paradajza i sveže ljute paprike (odgovarajućih sorti i kvaliteta) i proizvodi se isključivo na tradicionalni način.
Goran Jović, direktor PKS – RPK Leskovac, istakao je da je uz veliku pomoć grada Leskovca nakon dve godine zaštićen još jedan brend, a da svaki brend koji se zaštiti ostaje u nasleđe iza nas.

„Jedina smo privredna komora u Srbiji koja se bavi očuvanjem autentičnog. Drago mi je što smo uspeli u tome, nadam se da ćemo prefiks „leskovački“ zaštititi i uključiti i druge brendove i ostaviti u nasleđe. Drago mi je što su to shvatili i proizvođači i sada smo ponosni nosioci pet brendova. Tri proizvoda, od 85 u Srbiji, su međunarodno zaštićena i još moramo raditi na tom polju“

Predsednik Privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović kazao je da je Leskovac poznat kao grad gurmanluka i da je tako jedan od gastronomskih centara, ne samo Srbije, već i čitavog regiona. „Najčešće asocijacije na grad Leskovac su dobar, kvalitetan roštilj i paprika, odnosno ajvar. Zato smo u prethodnom periodu energiju uložili u brendiranje roštilj mesa, ajvara, sprže. Ovi gastronomski brendovi su specifičnosti na koje smo ponosni i koje ističemo sa ciljem da još više pronesemo glas o našem gradu i pomerimo granice naše prepoznatljivosti“, istakao je Cvetanović.

Leskovačka Komora uručila je  zahvalnice g+Gradu Leskovcu i proizvođačima, u znak zahvalnosti za uspešno odrađenu sertifikaciju.

izvor https://leskovac.pks.rs/vesti/leskovacka-ljutenica-novi-brend-juga-srbije-9210

Takođe pročitajte

Da li čistiji vazduh u kafićima „čisti“ i goste iz lokala

Sve učestalije najave da bi Srbija mogla zabraniti pušenje u zatvorenom uplašila je vlasnike ugostiteljskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.