Leskovac domaćin sajma start-up kompanija

U okviru projekta „Podrška razvoju privatnog sektora“ Leskovac je dvodnevnih domaćin poslovnih susreta i mini sajma start-up kompanija sa ciljem unapređenja razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Projekat  je vredan 4,1 milion dolara a finansiraju ga SAD preko misije Agencije za međunarodni razvoj.

14939942_10207577487496343_7615015212269429974_oPoslovni susreti u hotelu „Pašina česma“ okupili su predstavnike 160 preduzeća iz Srbije, Makedonije, Bugarske i drugih zemalja iz regiona u sektorima agroindustrije, lake i modne industrije sa ciljem  promocije privrednih aktivnosti.

Ovom značajnom privrednom događaju, između ostalih, prisustvovali su ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat, direktor Razvojne agencije Srbije, Željko Sertić, i koordinator projekta Podrške razvoju privatnog sektora, Ana Žegarac. Ispred leskovačke lokalne samouprave, prisutne je pozdravio gradonačelnik Goran Cvetanović, a u ime domaćina obratila se Biljana Stanković, direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas na ovom skupu koji povezuje mala i srednja preduzeća sa juga Srbije sa potencijalnim klijentima i poslovnim partnerima iz drugih zemalja u regionu, izjavio je ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat. Ovaj projekat za razvoj privatnog sektora, koji USAID sprovodi u partnerstvu sa Razvojnom agencijom Srbije, pomaže jačanju firmi iz privatnog sektora u 12 opština južne i jugozapadne Srbije. U okviru njega, dodeljena su bespovratna sredstva u vrednosti od više od 350 hiljada dolara za 60 malih i srednjih preduzeća kojima su vlasnici žene i mladi. Osim toga, ovaj projekat je od značaja za stvaranje veza između firmi, širenje tržišta, unapređenje mogućnosti prodaje i izvoza i otvaranje novih radnih mesta, dodao je ambasador Skat.ambasador-skat

„Ovakvi poslovni susreti i međunarodni sajmovi dobra su prilika da se firmama pomogne da šire svoja poslovanja i tržišta. Razvojna agencija Srbije i USAID pomogli su da 49 malih i srednjih preduzeća izlaže na 12 međunarodnih sajmova, i to učešće je donelo rezultate. Male firme imaju potencijal da budu konkurentne van svoje lokalne zajednice, ali da bi danas to postale, moraju da posluju efikasno, isporučuju proizvode koji ispunjavaju ili nadmašuju tržišne standarde i da budu pouzdani partneri koji ispunjavaju zahteve kupaca, dodao je Skat, poželevši svim učesnicima susreta mnogo uspeha u budućim poslovnim poduhvatima.

Direktor Razvojne agencije Srbije, Željko Sertić, govorio je o pomoći države malim i srednjim preduzećima, kroz donošenje Strategiju za razvoj MSP sektora.

Razvoj malih i srednjih preduzeća je od suštinskog značaja za jačanje privrednog ambijenta i ekonomskih prilika u čitavom Jablaničkom okrugu. To je naročito važno ako imamo u vidu da mala i srednja preduzeća čine oko 90 posto privrednih subjekata u Leskovcu, izjavio je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.biljana-stankovic

Direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Biljana Stanković uputila je poziv preduzetnicima da se, kad god im je potrebno, za podršku i pomoć obrate Centru za razvoj i ostalim nadležnim institucijama.

„Mi nismo oni koji samo implementiraju projekte, već oni koji žive sa vama, koji se raduju vašim uspesima i brinu zbog svake prepreke na koju koji vi kao preduzetnici i vlasnici preduzeća imate. Mi smo oni koji žele da vam svoje znanje stave svakodnevno na raspolaganje. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da jedan deo našeg posla jeste povezivanje sa nečim što znači međunarodno tržište, ali je deo našeg posla i da vas međusobno upoznamo jer tako možete da napravite odličnu saradnju što se kroz ovaj projekat i pokazalo, rekla je Biljana Stanković.

14940188_10207577601779200_142522082727539085_oNa današnjem skupu, uručeni su i sertifikati korisnicima projekta, a mini sajam bio je idealna prilika za promociju proizvoda i usluga, razmenu ideja i uspostavljanje novih poslovnih kontakata.

Inače, u okviru pomenutog programa, 122 mala i srednja preduzeća u tri grada i devet opština, među kojima je i Leskovac, dobila su finansijsku podršku u vidu opreme i učešća na sajmovima i nefinansijsku pomoć u vidu obuka, konsaltiga i mentoringa. U Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, projektom je podržano 68 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, 17 firmi u oblasti omladinskog i ženskog preduzetništva i dva klastera. U Leskovcu, podršku je dobilo 17 preduzeća, 8 grantija u oblasti omladinskog i ženskog preduzetništva i jedan klaster.

Takođe pročitajte

Old Timer Fest sa više od 30 hiljada posetilaca-Točak razvoja manifestacionog turizma u Nišu

Povećanju turističkog prometa i broja noćenja u Nišu u junu ove godine doprineli su domaći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.