Lekari gaje povrće za bolesne mališane

U krugu Centra za palijativnu negu, koji deluje u sastavu UKC Tuzla, medicinsko osoblje postavilo je plastenik u kojem uzgajaju povrće za teško obolelu decu.

Odgovorna sestra Dečijeg odela palijativne nege, Olivera Sadiković, kaže kako je reč o projektu takozvane okupacione terapije za pacijente obolele od karcinoma i drugih teških bolesti, koji se svrstava u najviše standarde u evropskoj medicini.

„Plastenik smo dobili početkom godine, od Udruženja „Snaga žene“ iz Tuzle, s ciljem kvalitetnije terapije za majke obolele dece, ali i za samu decu koja se nalaze u našoj bolnici.

Zahvaljujući razumevanju načelnika ovog centra, Samira Husića, celo osoblje u pauzama radi u plasteniku u kojem smo zasadili povrće koje upravo prispeva i koje koristimo u dečijoj ishrani – rekla je Sadiković.

U plasteniku su zasadili paradajz, paprike, krastavce, blitvu, limunsku travu, peršun, kopar, krompir i drugo povrće. Mali pacijenti i osoblje zajedno se vesele berbi u krugu bolnice.

„Sve što se radi za ovu decu je jako humano, jer se radi o osobama čiji se život polako gasi, ili su trajno vezana za postelju. Oni se vesele svemu što je napravljeno radi njih, tako da je i najmanja pažnja za njih neopisiva radost – ističe odgovorna sestra.

Kroz dva odela ovog centra prođe 100-ak pacijenata, od kojih većina na terapiju dolaze iz roditeljskih domova, dok su u dnevnoj bolnici najteži bolesnici.

Medicinari su i sami iznenađeni prinosima iz plastenika, dok posetioci bolnice na dodatni angažman osoblja gledaju kao na nešto neverovatno.

„Dobra volja sve napravi, a nama je drago da imamo mogućnost i mesto za terapiju adekvatnu potrebama naših pacijenata – zaključuje Sadiković.

izvor FENA

Takođe pročitajte

Zašto je ujed krpelja toliko opasan i kako ga tretirati?

Lepo vreme, bujna vegetacija i duži boravak u priprodi najavljuju opasnost od ujeda krpelja. S …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.