Laureat ”Arhitekta Aleksandar Radović“ Nišlijki Aleksandri

Fondacija arhitekta Aleksandar Radović u subotu 30. marta, dodelila je treće po redu priznanje koje nosi ime jednog od najplodonosnijih srpskih arhitekata-konzervatora.

Ove godine ono ostaje u Nišu, a pripalo je dr Aleksandri Mirić.
Кomisija je svoju odluku obrazložila na sledeći način:
Razmatrajući prispelu kandidaturu koleginice Mirić, zaključeno je da ona ispunjava sve kriterijume propisane pravilnikom za dodelu priznanja.
Njan rad obuhvata veoma raznovrsnu problematiku iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, a iz toga se jasno prepoznaje i njena misija, koja je prevashodno usmerena ka intenzivnoj promociji naše kulture. U tom smislu ona veoma uspešno kombinuje međunarodna iskustva i veoma razvijenu svest o bogatstvu srpske baštine.”

Aleksandra je diplomirala na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu 2006. godine, a doktorsku tezu odbranila je na Univerzitetu u Nišu i Univerzitetu Lion2 u Francuskoj, 2015. Njan doktorat proglašen je za najbolji od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije u školskoj 2015-2016 godini.

Priznanje ”Arhitekta Aleksandar Radović” je jedinstveno u Srbiji i za cilj ima da podstakne mlade stručnjake da se bave kulturnim nasleđem, ali i da ih istakne kao pojedince zbog dosadašnjeg zalaganja u ovoj oblasti.
Pored same ceremonije dodele i predstavljanja laureata, prisutni su mogli da učestvuju u panelu, koji se odnosi na trogodišnje funkcionisanje Fondacije, koja se bavi usko specijalizovanom oblašću zaštite nepokretnih kulturnih dobara, edukacijom mladih i podrškom građanima, kao i da pogledaju promo-film.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.