Lakše otkrivanje polno prenosivih bolesti u laboratoriji Klinike za kardiohirurgiju

U laboratoriji Klinike za kardiohirurgiju UKC Nis tim doc entadr Milana Lazarevića uveo je još jednu savremenu metodu za detekciju infektivnih i seksualno prenosivih bolesti.

Testiranje se odnosi na AIDS i Hepatitisa ali i drugih oboljenja -Herpes Simplex Virus, Chlamydia trachomatis (CT), Neisseria gonorrhoeae (NG) kao i Human Papiloma Virus (HPV)).
HIV-1 test, koji je počeo da se radi na nasoj klinici, čini sastavni deo u lečenju AIDS-a i ova metoda pruža najranije i najtačnije indikacije uspeha lečenja. Do sada su se uzorci slali u Beograd i na rezultate se dosta dugo čekalo. Od sada pacijenti u Nišu i sa juga Srbije istog dana od uzorkovanja dobijaju rezultate na osnovu kojih se odredjuje dalji terapeutski pristup. Analiza i dijagnostika je 95% kompjuterizovana te je mogućnost za grešku svedena na minimum. U vecini zemalja u svetu se radi kvalitativno ispitivanje manuelnim putem a ne automatizovano kao kod nas, što povećava rizik od greške, pojašnjava direktor pomenute Klinike prof.dr Dragan Milić i dodaje da je ovo „još jedan dokaz da u Nišu nasi mladi stručnjaci mogu da rade najzahtevnije i najkomplikovanije metode dijagnostike i lečenja…

Takođe pročitajte

Psihologija i dalje najpopularnija, pada broj prijavljenih na IT smerovima

Analiza sajta za karijerni razvoj mladih Startuj Infostud o upisu na univerzitete u Srbiji pokazuje kompleksnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.