LADOVICA – selo vrednih domaćica

Već pet godina svojom kreativnošću i trudom pronose slavu vlasotinačke opštine na svim manifestacijama gde se pojave jer “lepši i jači pol” iz Ladovice na najbolji način čuva tradiciju.
Slavica Cvetković, predsednica Udruženja žena “Ladovica” kaže da im je motivacija  da osnuju udruženje bila da podignu svest kod žena na selu.
I uspele smo da pokažemo koliko smo sposobne i koliko vredimo. Spojile smo hobi, druženje a usput i zaradim neki dinar. Izlagale smo po celoj Srbiji, osvojile smo mnogo zlatnih i poneku srebrnu medalju za najbolje staro jelo i kolače. Kao najveći uspeh smatramo Zlatnu medalju za najbolji proizvod od povrća, odnosno zimnice na Beogradskom sajmu etno hrane i pića 2013. godine. To je naš proizvod koji smo nazvali „mackalica“ i po tome smo sad prepoznatljive. A među poslednjima je prvo mesto na Pihtijadi u Niškoj Banji. Bavimo i proizvodnjom slatkihi  slanih proizvoda, zimnice, radimo ketering sa etno kuhinjom a sve to po receptima naših baka, kaže Slavica Cvetković i ističe da se finansiraju isključivo od prodaje toga što sami naprave.
Pored nje aktivne su i Slađana, Gordana, Danijela, Biljana, Dobrila ali Blaško, Žarko, Zoran i Slobodan jer su kao članove svog udruženja prihvatile i “jači pol” iako naziv udruženja ukazuje da su u pitanju samo žene. Veli da imaju značajnu podršku lokalne samouprave i Mesne zajednice.
Ima mesta u našem udruženju za svakog ko je kreativan. Odlično se upotpunjujemo i pomažemo jedni drugima, volimo da se družimo i da stvaramo. Nemamo druge mogućnosti da putujemo i pronosimo slavu naše kuhinje i tradicije. Poznate smo i po humanitarnom radu  pa tako svake godine početkom avgusta organizujemo manifestaciju „Vesela Ladovica“. Sav prihod od lutrije dajemo u humanitarne svrhe onima kojima je to najpotrebnije, kaže Slavica i dodaje da žele da ohrabre žene na selu da se udružuju i rade na sebi jer će tako pomoći i svojim porodicama.
Slavica ističe da ove godine nisu učestvovali na takmičenja i to samo iz samo jednog razloga.
“Već smo pokupile sve nagrade i dokazale koliko vredimo. Naravno, to ne znači da nismo spremne za nove izazove, kaže ona.
Ovaj tekst urađen je okviru projekta „Ruka zlata vredne“ koji delom sufinansira Opština Vlasotince.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Promocija leta na Vlasini na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Turistička organizacija opštine Vlasotince promoviše Leto na Vlasini, na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.