nedelja , 11 aprila 2021

LADAR – uređaj koji će spašavati živote širom sveta a napravljen je u Nišu

Kompanija Photon Optronics, koja je članica Opto Grupacije, napravila je specijalnu protipožarnu kameru koja omogućuje vidljivost kroz dim i predstavila je na okruglom stolu koji je u Nišu organizovala Evropska protivpožarna asocijacija (EFA).

“Ako mogu da zamislim sledeći korak, ovo je jako korisno za nas. Mogućnost gledanja kroz dim, u jako kriznim situacijama, moram reći, sjajno! Ono u čemu će nam ovo najviše pomoći, jeste u situacijama kada nemamo mogućnost da vidimo žrtve koje leže na podu, što je inače i naš najveći problem. Sa ovim uređajem, mislim da će u budućnosti to biti mnogo mnogo olakšano, nije krio svoje oduševljenje predsedavajući EFA Albreht Brom koji ima samo reči hvale za nišku pamet odnosno kompaniju koja je osmislila ovu kameru.

“U prvi mah mi delovalo jako konfuzno, pre svega što je jako malo vremena da bi se sve razumelo, ali sada, na kraju, s obzirom na to koliko ste vremena imali za rad, postigli se neverovatan uspeh i uradili sjajne stvari. Uraditi ovako nešto, za svega pola godine, neverovatno! Ključna stvar u svemu tome, jeste što vaš direktor i ako ima jako mnogo iskustva, pre svega sluša potrebe okoline. To je ključna stvar za postizanje dobrih rezultata. Ono što mene posebno raduje, jeste činjenica da mnogo mladih ljudi radi ovde, što je u današlje vreme i ne tako česta pojava, ali, takođe, i činjenica da se sve radi uz podršku starijeg kadra, iskustvenijeg, i to treba ceniti.

Kamera je rezultat saradnje niške kompanije odnosno njenog uključenja u rad EFA kao tehnološki partner.

„Ovaj Okrugli sto, održan u Nišu, značajan je za našu Optogrupaciju jer smo napravili veliki iskorak ka civilnim aplikacijama i veoma je bitna za nas, kao tehnološkog partnera koji podržava EΦA Asocijaciju u oblasti specijalizovanih kamera u uslovima slabe vidljivosti, kao i druge posebne opreme koja omogućava komunikaciju vatrogasaca sa komandnim centrom (pametni šlemovi) uz posebnu podršku softvera koji se namenski razvijaju kod nas. U narednom periodu očekuje  se da naša Optogrupacija postane poligon EΦA Asocijacije u testiranju specijalnih oprema, izjavio je direktori Gruapcije Branislav Brindić.

Takođe pročitajte

Deserti u stvari pomažu pri mršavljenju

Čak i ako niste profesionalni trener ili dijetetičar, izbacivanje deserta iz plana ishrane kada želite …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.