Kurs filigrana za samohrane majke – Osnaživanje i podsticaj žena kroz umetnost

U cilju smanjenja nezaposlenosti i siromaštva, kao i očuvanja kulturnog i istorijskog nasleđa našeg naroda kroz oživljavanje jednog od najstarijih zanata na ovim prostorima – filigrana, Udruženje VILIN VEZ sprovešće projekat za ekonomsko osnaživanje žena iz kategorije jednoroditeljskih porodica, pod nazivom FILIGRAN – BUDUĆNOST TKANJA SREBRNIM NITIMA.

Pokrovitelj ovog Projekta je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a partneri na realizaciji Projekta – Regionalna privredna komora Niš, Niški kulturni centar i Media & Reform Centar Niš.

Cilj ovog projekta je ekonomsko osnaživanje žena iz kategorije jednoroditeljskih porodica (samohrane majke), kroz obuku za filigranski zanat, ne bi li obezbedile sebi posao i materijalnu egzistenciju. Time bismo smanjili nezaposlenost i siromaštvo, poboljšali ekonomski položaj i status žena iz ove kategorije kroz podizanje njihovih obrazovnih i stručnih znanja i veština i obezbedili im održivu zaposlenost ili osnaživanje da pokrenu sopstveni biznis. – kaže Irena Ulemek predsednica Udruženja Vilin Vez

U okviru projekta će biti organizovan kurs filigrana za 8-10 polaznica koji će trajati 7 nedelja i koji počinje oko 15. oktobra. Kurs će se sastojati iz dva dela: praktični deo koji će se obavljati u radionici i teorijski deo koji će predstavljati Uvod u preduzetništvo. Po završetku obuke polaznice će polagati završni ispit pred stručnom ispitnom komisijom (teorijski i praktično). Takođe, biće organizovana izložba njihovih radova.

This slideshow requires JavaScript.

One koje su položile završni ispit dobiće sertifikat, koji će im svečano biti dodeljen na završnoj večeri.
Obezbedili smo da, tokom trajanja realizacije Projekta, brigu o deci polaznica kursa preuzme članica našeg Udruženja, tako da će deca prisustvovati kreativnim radionicama dok su im majke na obuci.

Inovativni pristup problemu zapošljavanja žena iz ove kategorije sastoji se u tome da se stari zanati (po zakonu) mogu obavljati u kućnim uslovima, tako da bavljenje ovim zanatom omogućava usklađivanje njihovog privatnog i poslovnog života, to jest
istovremeno rad i brigu o deci.

Kroz ovaj Projekat ćemo pokazati da se starim tehnologijama i na stare načine mogu izrađivati moderni i savremeni predmeti, primereni našem vremenu. Danas je filigranski zanat skoro zaboravljen, a u Srbiji možemo da, na prste jedne ruke, pobrojimo zanatlije koji se bave ovim zanatom, tako da polaznici kursa imaju mogućnost učenja i zapošljavanja u oblasti u kojoj nema velikog broja zaposlenih, gde je to čime se bave retkost, a ono šta izrađuju – unikat.

Zanatstvo je kreativno, inovativno, radno vreme i količina proizvoda zavisi samo od vaše volje i raspoloženja. Za bavljenje zanatstvom ne treba nikakvo formalno obrazovanje, znanje jezika, poznavanje rada na računaru,… kao što zahteva većina poslodavaca.

Sve polaznice kursa filigrana koje su položile završni ispit, učlanićemo u Udruženje. Kao naše članice imaće obezbeđen prostor na sajtu Udruženja, obezbeđeno učestvovanje na raznoraznim izložbama i sajmovima, logističku podršku i plasman svojih proizvoda na tržište.

Prijavljivanje kandidata i informacije na telefon 063 45 43 48 Irena Ulemek (predsednik Udruženja) ili na meil [email protected]

O FILIGRANU
Filigran je bila najrasprostranjenija tehnika u umetničkoj obradi srebra i zlata. Ovom tehnikom je, tokom vekova, izrađivan nakit kao i ukrasni predmeti kojima se i danas divimo. Da bi se neki ukrasni predmet ili nakit uradio u ovoj tehnici upotrebljava se srebrna, zlatna i ređe bakrena žica za komponovanje motiva. Niti žice se savijaju i upliću, međusobno vezuju i tako se formira složeni motiv. Kako nisu postojale mustre i šeme za izradu motiva kod ove tehnike, svaki je majstor kombinovao šare „iz glave“, a dobri majstori filigrana bili su daleko poznati i dobro plaćeni za svoj rad. Krajem XIII veka pod uticajem Vizantije, filigran dolazi u naše krajeve i na taj način postaje i naše srednjovekovno nasleđe. Filigran je bio veoma raširen u starom srpskom zlatarstvu i u tursko vreme doživljava procvat i postaje jedna od najzastupljenijih tehnika prilikom obrade nakita od srebra i zlata.

Takođe pročitajte

Dvodnevna poseta Privredne komore Bijeljine jugu Srbije

Predstavnici Privredne komore Bijeljine u saradnji sa turističkim organizacijama i lokalnom samoupravom i privrednicima boraviti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.