Kupovinu stana u izgradnji: Kako se zaštititi i iskoristiti povoljne uslove Foto: PhotoMIX Company: https://www.pexels.com/photo/three-yellow-and-red-tower-cranes-under-clear-blue-sky-224924/

Kupovinu stana u izgradnji: Kako se zaštititi i iskoristiti povoljne uslove

Ukoliko se trenutno nalazite u potrazi za nekretninom, investiranje u zgradu koja je u fazi izgradnje može biti veoma profitabilno. Razlog za to su povoljne cene koje se nude u ranim fazama izgradnje. Osim toga, postoji mogućnost da učestvujete u prilagođavanju izgleda nekretnine, kao i povrat PDV-a za stan.

Međutim, kupovina stana predstavlja značajan finansijski poduhvat i rizik, s obzirom na to da kupujete nekretninu koja tek treba da bude izgrađena i određeni iznos novca unapred uplaćujete.

Zato je u vašem najboljem interesu da se zaštitite ugovorom o kupoprodaji stana, koji treba da predvidi sve dogovorene uslove i rokove. Ovaj dokument ne samo da postavlja pravni okvir za prenos vlasništva, već i štiti prava i interese obe strane koje učestvuju u transakciji.

Kako kupiti stan koji je u fazi izgradnje?

Kupovina stana koji je još u izgradnji može se realizovati na dva načina:

  1. Zaključenjem Ugovora o kupovini stana u izgradnji.
  2. Zaključenjem Ugovora o suinvestiranju.

Pre nego što se potpiše ugovor o kupovini stana u izgradnji , neophodno je da se zaključi predugovor. Ovaj dokument treba da sadrži sve relevantne informacije o nepokretnosti, uključujući cenu sa PDV-om, način plaćanja, rok za završetak objekta, obaveze investitora vezane za izgradnju i uknjižbu, kao i rok za potpisivanje glavnog ugovora. Predugovor se overava kod javnog beležnika.

Ako kupac odluči da sa investitorom sklopi ugovor o suinvestiranju u izgradnju nekretnine, može učestvovati u projektu na nekoliko načina: putem finansijske investicije, vlasništvom nad zemljištem na kojem se gradi nepokretnost, dok se ugovorom investitor obavezuje da će preneti vlasništvo nad određenim stanom na kupca.

Koje su razlike između kupoprodajnog ugovora za stan u izgradnji i gotovog stana?

Kupoprodajni ugovor za stan i ugovor o kupoprodaji stana u izgradnji u Srbiji razlikuju se u nekoliko osnovnih segmenata.

Evo glavnih razlika:

Predmet ugovora

Kupoprodajni ugovor za stan odnosi se na već izgrađene stambene jedinice. Kupac kupuje stan koji je potpuno izgrađen i odmah useljiv.

Ugovor o kupoprodaji stana u izgradnji odnosi se na stanove koji su još uvek u fazi izgradnje. Ovaj ugovor uključuje dodatne rizike i zahteva specifične garancije jer stan još nije fizički završen, što može dovesti do odlaganja ili čak nezavršene izgradnje.

Regulativa i zaštita

Ugovori o kupoprodaji stana u izgradnji su detaljnije regulisani kako bi se osigurala zaštita kupaca od mogućih rizika vezanih za nezavršenu gradnju. Prodavac mora imati sve potrebne dozvole i garantovati rokove za završetak radova.

Za standardni kupoprodajni ugovor, fokus je na prenosu vlasništva nad već izgrađenim i legalizovanim objektom.

Finansijske implikacije

Pri kupovini stana u izgradnji, isplata je često u ratama koje prate faze izgradnje. Takođe, cene mogu biti niže u ranoj fazi projekta.

Kupovina gotovog stana obično zahteva plaćanje celokupne sume odjednom ili uz finansiranje putem stambenog kredita.

Rizici

Kupovina stana u izgradnji nosi rizike kao što su odlaganja u izgradnji, promene u projektu ili čak propast graditelja. Kupovina gotovog stana nosi manje rizika u vezi sa samim procesom izgradnje, ali je neophodno proveriti pravni status nekretnine i utvrditi da li postoje bilo kakvi tereti na njoj.

Ugovor o kupoprodaji stana u izgradnji zahteva dodatne opreze i obično detaljnije ugovorne klauzule kako bi se zaštitili interesi kupaca u nepredvidivim situacijama, dok je kupoprodajni ugovor za već izgrađeni stan više usmeren na standardne transakcije nekretnina.

Šta treba proveriti pre zaključenja ugovora o kupovini stana u izgradnji?

Da bi se vlasništvo nad stanom prenelo na kupca, nije dovoljno samo overiti ugovor o kupoprodaji, već je potrebno i da celokupan iznos naveden u ugovoru bude isplaćen prodavcu.

Međutim, postoji određeni rizik za kupca, pa je važno proveriti nekoliko stvari pre zaključenja ugovora:

  • Ko je investitor (ovo možete da uradite preko Agencije za privredne registre) i da li je pouzdan?
  • Ko prodaje ili posreduje u prodaji nepokretnosti?
  • Da li se zgrada finansira iz kapitala investitora ili putem bankovnog kredita?
  • Da li postoje nerešeni postupci na parceli na kojoj se objekat gradi?
  • Proverite sve dokumente za gradnju – vlasnički list, građevinsku i sve ostale dozvole.

Proučavanje iskustava vlasnika stanova i referenci izvođača građevinskih radova može vam pružiti dragocene uvide u pouzdanost, stil gradnje i karakteristike koje možete očekivati kod vaše nove nekretnine.

Ovaj proces omogućava vam da steknete najbolju sliku o investitoru i projektu u koji planirate da investirate pre nego što se obavežete ugovorom.

Saveti prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora za stan

Kada sklapate kupoprodajni ugovor za stan, posebno ako se radi o nekretninama u izgradnji, ne zaboravite da od javnog beležnika zatražite još jedan otpravak, odnosno original ugovora, jer će vam biti potreban za katastar. Trenutna cena takvog otpravka je 1.800 dinara.

Pobrinite se da vam svaki korak u procesu bude potpuno jasan i posavetujte se sa pravnim stručnjacima ako je potrebno. Na kraju krajeva, ovo je vaša investicija u budućnost, pa je važno da sve prođe što bolje i da uštedite što više vremena i resursa.

Takođe pročitajte

Vodič za preduzetnike: Kako uspešno proći test samostalnosti

Da li ste se ikada upoznali sa konceptom testa samostalnosti preduzetnika? Ako ste u svetu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.