subota , 1 oktobra 2022

Kultura za sve ukuse – od Vladimira Miloševića do Salvadora Dalija

Festival LEDAMUS koji ove godine obeležava deceniju postojanja u organizaciji leskovačke muzičke škole “Stanislav Binički” jedan je od 42 projekata koje je ove godine finansijski podržala lokalna samouprava.

Konkretno, ova manifestacija će početi 29. maja – svečanim koncertom u Narodnom pozorištu, tokom kojeg će nastupiti jedan od vodećih svetskih violinista mlađe generacije Roman Simović i pijanista koji je prve muzičke korake načinio upravo u Leskovcu Vladimir Milošević.

Inače, za projekte u kulturi Leskovac ove godine izdvojio devet miliona dinara. Od ukupno 74 prijavljenih, gradska komisija odabrala 42 projekta.

U lokalnoj samoupravi kažu da je komisija odlučivala jednoglasno, te da je posebno vrednovala umetničke kapacitete, uticaj na promociju grada, doprinos razvoju kulturnog stvaralaštva, ostvarenje javnog interesa i održivosti projekata.

Iako je iznos namenjen finansiranju i sufinansiranju projekata u kulturi značajno povećan u odnosu na prethodne godine, suma koju smo opredelili nije bila dovoljna da podrži sve prijavljene. Poređenja radi, u 2015. su za ove namene bila izdvojena tri miliona, a ove godine tri puta više – ističe gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, naglašavajući i to da se u gradu na Veternici organizuju kulturna dešavanja koja mogu da zadovolje različite ukuse Leskovčana, uz podsećanje na izložbe dela Pabla Pikasa i Salvadora Dalija, te koncert baletske zvezde Konstantina Kostjukova…

 

 

Takođe pročitajte

Gimnazijalci kuvaju srcem

Učenici gimnazija “Stevan Jakovljević” u Vlasotincu su u toku prošle godine učestvovali u međunarodnom projektu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.