Kultura za sve ukuse – od Vladimira Miloševića do Salvadora Dalija

Festival LEDAMUS koji ove godine obeležava deceniju postojanja u organizaciji leskovačke muzičke škole „Stanislav Binički“ jedan je od 42 projekata koje je ove godine finansijski podržala lokalna samouprava.

Konkretno, ova manifestacija će početi 29. maja – svečanim koncertom u Narodnom pozorištu, tokom kojeg će nastupiti jedan od vodećih svetskih violinista mlađe generacije Roman Simović i pijanista koji je prve muzičke korake načinio upravo u Leskovcu Vladimir Milošević.

Inače, za projekte u kulturi Leskovac ove godine izdvojio devet miliona dinara. Od ukupno 74 prijavljenih, gradska komisija odabrala 42 projekta.

U lokalnoj samoupravi kažu da je komisija odlučivala jednoglasno, te da je posebno vrednovala umetničke kapacitete, uticaj na promociju grada, doprinos razvoju kulturnog stvaralaštva, ostvarenje javnog interesa i održivosti projekata.

Iako je iznos namenjen finansiranju i sufinansiranju projekata u kulturi značajno povećan u odnosu na prethodne godine, suma koju smo opredelili nije bila dovoljna da podrži sve prijavljene. Poređenja radi, u 2015. su za ove namene bila izdvojena tri miliona, a ove godine tri puta više – ističe gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, naglašavajući i to da se u gradu na Veternici organizuju kulturna dešavanja koja mogu da zadovolje različite ukuse Leskovčana, uz podsećanje na izložbe dela Pabla Pikasa i Salvadora Dalija, te koncert baletske zvezde Konstantina Kostjukova…

 

 

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.