„Kuća brod“ ili kako je varošica zaplovila u modernu

U širem centru grada u ulici koja vodi prema osnovnoj školi „Siniša Janić“, Gimanziji i Tehničkoj školi nalazi se neobična građevina koju su učenici nazivali „brodom“ jer svojim izgledom i podseća na njega ali mnogo toga o ovoj kući nije poznato ni starijim Vlasotinčanima.

Porodična kuća koju su krajem tridesetih godina prošlog veka sagradila braća Hristifor i Blagoje Parunović  je „najvredniji i najsavremeniji objekat u međuratnom Vlasotincu, koji prevazilazi lokalni karakter“.

Usamljena lepotica godinama je prazna jer je njeni vlasnici retko obilaze a malo ko i pamti da je ikada neko u njoj živeo. Parunovići su stara, ugledna, trgovačka  porodica čiji su preci Hristofor i Blagoje odlučili da umetak ulože u dom koji će se razlokivati od svih do tada sagrađenih kuća u varoši. Projekat i je pribavio stric Gavrilo Parunović koji je bio građevinski inženjer i radio je kao pomoćnik ministra građevine u predratnom Beogradu.

„Može se predpostaviti da je autor projekta ove kuće Dušan Babić, jedan od prvih zastupnika moderne arhitekture u srpskoj sredini. Bio je i suosnivač grupe modernog pravca 1928.godine. Projektant je koristio jednostavne forme ravnih zidova bez plastičnih ukrasa koje je razbio okruglim  prozorskim otvorima, rasporeženih po vertikali. Ovaj motiv karakterističan je  za beogradski zreli  modernizam kojim je graditelj suprostavio horizontale klasično oblikovanih prozorskih otvora, kaže Danica Valčić, autorka knjige „Graditeljsko nasleđe Vlasotinca“.

Moderna je je forme tražila u industriji aviona, brodova, aerodinamičkih tela pa je tako Vlasotince zaplovilo u modernu zahvaljujući Parunovićima.

O ovoj porodici se malo toga zna iako je podarila jednog od najboljih očnih lekara današnjice. Sin Blagoja Parunovića prof. dr Aleksandar Parunović (1931-1998), bio je redovni član The Royal College of Ophthalmologists. Kao jedan od najboljih studenata medicine u svojoj generaciji završio je specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti „Prof. dr Đorđe Nešić”. Postao je magistar i doktor medicinskih nauka. Bio na usavršavanju u najvećim svetskim oftalmološkim centrima, uključujući Proctor I Foundation u San Francisku i Moorfields Eye Hospital u Londonu. Supspecijalista za oboljenja i hirurgiju prednjeg segmenta oka i osnivač odeljenja čija je delatnost ova patologija. Objavio 130 stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima. Prema podacima Citation Index-a, radovi prof. Parunovića citirani su u inostranim časopisima više od 50 puta.

Na FB stranici Istorija Vlasotinca može se saznati da se predak ove porodice doselio iz Grnčara u Bugarskoj, a u Vlasotince se doselio iz Brestov Dola i Svođa. Najstariji poznati predak je JOVA PARUNA. Njegov potomak Gorča Parunović  bio je građevinski preduzimač pa je tako sagradio zgradu Okružnog suda u Leskovcu a njego brat Ljubomir poznat po nadimku „Bonko Paruknin“ osnivač je Vinarske zadruge 1928.godine a četiri godine pre toga i Kreditne banke.

„Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

 

 

 

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.