Kruševica – raj za mangulice

Profesorka hemije Nela Petković (40) iz Vlasotinca jedina u vlasotinačkom kraju uzgaja, nekada zaboravljene a danas veoma popularne, svinje mangulice.

Do pre nekoliko godina malo ko je čuo za mangulice ali je trend zdrave ishrane ponovo ovu staru rasu svinja vratio na trpeze. Ova sorta nastala je pre 200 godina kada je knjaz Miloš poklonio 10 svinja „šumadinke“ mađarskom grofu  Jozefu Nadoru. On ih je ukrstio sa mađarskim svinjama i tako su nastale mangulice, svinje koje podsećaju da svoje divlje rođake a ustvari su pitome. Srbija je nekada bila vodeći izvoznik mangulica a sada je njihov uzgoj u začetku. Jedna od onih koja se upustila u ovu avanturu njihovog uzgoja je profesorka Nela Petković.

Prve mangulice nabavila je pre šest godina a sada ih ima 39. Nela ne planira da se na ovom broju zaustavi već planira da proširi krdo. Trenutno ih čuva u ataru vlasotinačkog sela Kruševica, na imanju svog dede. od velike pomoći joj je ujak a ona priznaje da je o mangulicama pročitala svu dostupnu litaraturu.

„Veoma su pametne ali i umiljate bez obzira što izgledaju opasno. Nijednog trenutka se nisam pokajala što sam ih nabavila. Privid je da one ne zahtevaju veliku brigu ali mi ništa nije teško. Imaju za sada ograđen prostor od dva ara, priča profesorka Nela koja je veliki zaštitnik životinja. Pored svinja na njenom imanju su i koze, krave, guske, kokši i psi i mačke lutalice koje je udomila.

„Mangulice ne jedu ništa masno samo zrnastu hranu i po tome se razlikuju od „običnih“ svinja. Jednostavno su probirljive ali je i zato njihovo meso veoma kvalitetno. Sporo rastu pa tako da bi dostigla težinu od 200 kilograma jednoj svinji treba dve godine, kaže naša sagovornica koja za sada ne prodaje meso mangulica već ih uzgaja za svoje potrebe i priplod.

„Kada budem dostigla određen broj prodavaću meso jer ne planiram da se bavim preradom zato jer su potrebni uslovi i vreme a za sada to ne mogu da priuštim. Cena „žive“ vage varira i sada se skoro izjednačila sa ceno običnih svinja dok su pre par godina mangulice bile tri puta skuplje.

Ovaj tekst urađen je okviru projekta „Ruka zlata vredne“ koji delom sufinansira Opština Vlasotince.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

2 komentari

  1. Najbolja profesorka i najbolji čovek na svetu!

  2. Profesorka HEMIJE BRE!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.