ponedeljak , 26 septembra 2022

Krajkovačko jezero – zaboravljeni raj podno planine Jastrebac

Akumulacija nastala osamdesetih godina prošlog veka kroćenjem Krajkovačke reke i Krivaljskog potoka koji izviru na planini Jastebac nikada nije služila svojoj nameni. Voda iz ovog jezera nije potekla u nijednoj česmi u merošinskoj opštini, kako je bilo planirano, ali zato jezero punih 30 godina usrećuje zaljubljenike u prirodu i kupanje tokom letljih meseci.
Na tridesetak kilometara od Niša čini se kao da je u senci starijeg i po površini većeg Oblačinskog jezera ali samo za neupućene. Pravi uživaoci će ipak avanturistički produžiti put u pravcu Biljega i Padina jer je živopisno Krajkovačko jezero okruženo gustim šumama vredno takvog izazova.
Ushićeni što ste pronašli put do takvog „dragulja“ pomalo će vas zbuniti natpis da je „kupanje zabranjeno“ kao i vožnja „motornim čamcima“ po jezeru. Neko je „zaboravio“ da se pobrine za ovu „propalu investiciju“ i da joj omogući drugu namenu.
“Niko na to ne obraća pažnju i svi se kupaju bez problema. Ne smeta mi što je kupalište neuređeno jer ima par mesta gde je ulaz u jezero bezbedan. Voda je čista, planinaska a neki tvrde da je čak zbog procesa truljenja koji se dešavaju na dnu i lekovita, kaže Nišlijka Aleksandra Jovanović.
Jezero je duboko 40 metara i u obliku je latiničnog slova L. Osim kupanja za ostala uživanja se na jezeru morate sami pobrinuti i poneti dovoljno vode i hrane jer u krugu od pet kilometara nema se gde nabaviti.

Jezero bi trebalo da ostane takvo kakvo jeste jer su ga priroda, biljni i životinjski svet lepo prihvatili iako je delo čoveka. Pravi ljubitelji znaju gde se ono nalazi i ne smeta im takvo a ostali ostave samo plastiku za sobom koju posle niko neće da pokupi, kaže Mikica Kulić, jedan od zaljubljenika u njegove lepote.

Takođe pročitajte

Ukusi juga u Vlasotincu

Manifestacija Ukusi juga, četvrta po redu, održaće se u subotu 24.septembra od 11 do 16 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.