utorak , 7 februara 2023

Kožne alergije – šta ih uzrokuje?

Kožne alergije predstavljaju grupu bolesti kože u čijem nastanku važnu ulogu imaju alergijski mehanizmi. Kao posledica delovanja medijatora iz ćelija, dolazi do oštećenja tkiva, što se manifestuje kao alergijska upala.

Najčešća je akutna urtikarija (koprivnjača) – na koži izbijaju urtike, crvenkaste ili blede izdignute promene različite veličine i oblika, često praćene izraženim svrabom. Brzo nastaju, ali brzo i prolaze, za 24h. Mogu izbijati svakodnevno ili intermitentno (sa kraćim ili dužim periodom bez izbijanja) u ukupnom trajanju do 6 nedelja. Ukoliko urtikarija traje duže od 6 nedelja, govorimo o hroničnoj urtikariji.

Najčešće je ograničena samo na kožu, međutim može se stvoriti generalizovana reakcija u vidu oticanja jezika, edema larinksa (grkljana), povraćanja, dijareje, bolova u zglobovima, pa i anafilaktičkog šoka – to su situacije kada se ne sme čekati, već odmah potražiti hitna medicinska pomoć.

Uzročnici mogu biti alergeni iz hrane, poput ribe, školjki, jagoda i drugog voća, jaja, sireva, aditiva i konzervanasa, veštačkih boja u hrani. S druge strane, uzrok može biti porekla uzetog medikamenta, najčešće penicilina, acetilsalicilne kiseline (aspirina), analgetika, kao i otrova insekata itd.

Pored akutne, postoje i kontaktna urtikarija, fizička urtikarija, neimunološki posredovana urtikarija na lekove, hronična i idiopatska hronična urtikarija (koprivnjača nejasnog porekla). I u 21. veku predstavljaju jedno od najčešćih, ali i nikad dovoljno razjašnjenih stanja u dermatologiji, zbog čega se urtikarija, iako uglavnom bezazlena, treba ozbiljno shvatiti i potražiti stručna pomoć.

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju stručnjaka na ovu i slične teme, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na Doktok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Posetite www.doktok.rs zakažite svoju konsultaciju i rešite nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstvenu ustanovu.kođ

Piše: dr Aleksandra Radosavljević, lekar opšte medicine I specijalizant dermatovenerologije

Takođe pročitajte

U MediGroup porodilištu rođena 5000. beba

U godini u kojoj će proslaviti deceniju poslovanja, najveći privatni zdravstveni sistem ima dodatnih razloga …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.