Korupcija je kao maligni proces

Na debati o Nacrtu zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije na Ekonomskom fakultetu u Nišu dekanica JAdranka Todorović-Đurović istakla je da je korupciju poput malignog procesa koji šteti društvenom organizmu naše zemlje.

„Ukoliko se na vreme reaguje ovaj proces može da se zaustavi, smatram da društvo i vlada moraju da objave rat protiv korupcije što bi omogućilo bolji rad institucija. Suzbijanjem korupcije, suzbijamo i sivu ekonomiju i svima će nama biti mnogo bolje, rekla je Todorović.

Novim nacrtom zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije nisu u potpunosti zadovoljni članovi agencije, kako kažu, potrebno je povećanje roka za pokretanje prekršajnih postupaka sa godine na tri do pet godina kao i donošenje odredbe o tačnom vremenskom periodu u kome osobe koje obavljaju više funkcija moraju se opredele za jednu od funkcija.

ekonomski-fakultet-debata-korupcija-nisZamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović rekao je da je potrebno da se dodatno unapredi akumulacija javnih funkcija.

„Dobra stvar je što je postignut konsenzus da zakon uvodi novo pravilo o kome je često bilo reči, jedan čovek jedna funkcija, međutim, u prelaznim i završnim odredbama izostavljena je odredba koja govori o tome u kom periodu se postojeći funkcioneri koji sada obavljaju po postojećem zakonu dve ili više funkcija, treba da se opredele, koju će tu jednu funkciju zadržati u tom narednom periodu kada ovaj zakon stupi na snagu. Mislimo da je to loše, da se time ustvari funkcioneri koji potencijalno žele da obavljaju više javnih funkcija nakon stupanja na snagu ovog novog zakona, praktično satavljaju u jedan,neravnopravan položaj u odnosu na postojeće, funkcionere koji već imaju saglasnost agencije za obavljanje dve ili više javnih funkcija, rekao je Joksimović.

Prema njegovim rečima, jedna od odredbi koja govori o akumulaciji javnih funkcija je ta da sada Agencija donosi rešenje o prestanku drugih funkcija, po sili zakona, ukoliko nije tražena saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije.

On je dodao i da je pitanje zastarelosti pokretanja prekršajnih postupaka sporno jer je opšti rok zastarelosti godinu dana i trebalo bi da  se produži na tri do pet godina.

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.