KORONA – posle tri godine vreme je da ode iz naših života

Posle više od dva i po miliona obolelih i 18052 preminulih u Srbiji koroni se odbrojavaju poslednji dani jer se broj „pozitivnih“ kreće oko 200 dnevno. U Nišu je zatvorena i poslednja Kovid ambulanta u Duvaništu.

U najtežim periodima epidemije radile su čak četiri ambulante u Nišu a broj obolelih bio je i par stotina dnevno. Koliko je  umrlo od korone ili od posledica izazvanih infekcijom Kovid 19 neće se uskoro saznati jer je od početka epidemije koja je svet bacila na kolena bilo dosta spekulacija.

Umesto Kovid ambulante u Duvaništu otvoren je Respiratorni centar pri Domu zdravlja gde će se javljati pacijenti sa respiratornim problemima. Oni će u centru dobiti dijagnostiku i antivirusnu terapiju.

Stekli su se uslovi da zatvorimo Kovid ambulantu jer je broj pozitivnih na dnevnom nivou bio desetak a broj pregleda od 100 do 150. Takođe, i klinička slika pozitivnih pacijenata je dosta blaža u odnosu na neke ranije periode kada je veliki broj zahtevao bolničko lečenje, kaže Sanja Stanković Đorđević, koordinatorka Kovid ambulanti u Nišu.

Ambulanta u Duvaništi ponovo je „zelena“ i vraća se aktivnostima koje je imala pre epidemije. Oni koji imaju kartone u ovoj ustanovi mogu da očekuju pozive da se jave na preventivne preglede odnosno na skrininge na rak debelog creva i reproduktivnih organa i  dojki, dijabetesa, depresije i i kardiovaskularnih oboljenja.

 

 

 

Takođe pročitajte

Diskus hernija – šta kad leđa jako zabole?

Naizgled bezazlen bol u predelu leđa, otežano kretanje i iznenadna nemogućnost da se savijete mogu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.