petak , 27 januara 2023
Tatjana Šljivić

Kormanski ajvar pravljen na starinski način

Kormanski ajvar pravljen na starinski način, Kormanski urnebes, slatko od krastavaca sa đumbirom i limunom, ali i slatko od ljutih papričica osvojili su posetice i žiri 13.Takmičenja u pravljenju zimnice koje je tokom vikenda održano u Nišu, pa su domaćice koje se malo poigravala sa slano slatkim sastojcima u teglama iz Etno udruženja Korman pobednice ovog takmičenja.

Njima je predsednik GO Palilula Bratislav Vučković uručio na kraju takmičenja nagradu za najbolje pripremljenu zimnicu 2020.godine. Nagradu je primila Tatjana Šljivić iz ovog udruženja, a u špajzevima ovih domaćica ‚‚čuče‚‚ iznenađenja uredno spakovana u tegle koja bude sva čula onog ko ih proba.

Nije na nama da ocenjujemo, ali je žiri rekao smo ih osvojile svojim neobičnim mešavinama slatkih i slanih namirnica, načinom na koji pripremamo zimnicu, a to je uglavnom na isti način kako su to radile naše bake, a posebno ih je iznenadila naša hrabrost da napravimo poslastice od namirnica koje se retko koriste u pripremi zimskih đakonija – kaže Tatjana Šljivić.

Posebna utisak na žiri ostavio je Kormanski urnebes koji je krstila Džemina Nikolić čiji su glavni sastojci bundeva, koriander, med i đumbir ali tu nije kraj priče o ovom specijalitetu.

Ovaj specijalitet pakujemo zajedno sa mlevenim papričicama sa ajvarom, tako da je pola sadržaja tegle slatko, a pola slano. Tako dobijamo mešavinu ukusa koji aktivira sva čula osobe koja ga proba i to je, kako sam čula, ostavilo jak utisak na žiri – kaže Tatjana. Pečenka se kuva sa medom i u tegli je sa slanim specijalitetom. To na prvi pogled izgleda nespojivo, ali je ukus fantastičan..

Prošle su godine žiri iznenadile slatkom od ljutih papričica, a ove teglama punim slatka od krastavca.

Kombinacija krastavca, đumbira i limuna je ne samo slatko koje ima specifičan ukus već i lek jer svi znamo koja su lekovita svojstva đumbira i limuna- dodaje Tatjana.

Domaćice iz Etno udruženja Korman su svake godine pune iznenađenja i svake godine sa takmičenja se vrate sa pregršt nagrada. Goste koje one dočekaju budu uvek izenađeni nekim novitetom, a neretko su to po nekima nespojivi ukusi, ali ne i za njih.

‚Ideja je uvek puno, a naša prednost je u tome što volimo da se pomalo pogravamo ukusima. Ponekad do konačnog prozvoda bude više proba, zamena namirnica, dodataka. Najzadovoljnije smo kada uspemo da spojimo u jedno nespojive stvari i kada na licima onih koji to probaju vidimo ne samo iznenađenje već i zadovoljstvo i želju da to probaju još jednom – zaključuje Tatjana Šljivić.

Takođe pročitajte

200 hiljada EUR za kreativnost u turizmu

Evropska unija će dodeliti bespovratna sredstva za kreativne i inovativne ideje u oblasti turizma i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.